Матрац створений для того, щоб зробити сон людини максимально безпечним та комфортним. Нещодавно виявилося, що ще 77 тисяч років тому наші предки вже були стурбовані зручністю свого сну та використали свої примітивні, але досить практичні матраци. Адже спати на голих каменях і землі було незручно та холодно. Загалом, сьогодні розповімо вам багато цікавого про матраци. Деякі факти вас обов'язково здивують.

 

  • Нещодавно в печері в Африці був виявлений ранній екземпляр – матрац, вік якого вчені визначають як 77 тисяч років. Як же розглянули в скам'янілих рештках матрац вчені-археологи? Спочатку їхню увагу привернуло, що акуратно складені один на одному лежать п'ятнадцять скам'янілих шарів, при цьому всі частини впорядковані та скріплені між собою. Загалом у печері Сібуду таких виробів було виявлено 38 штук.

Перевіривши знахідки за допомогою спеціального електронного мікроскопа, вченим вдалося з'ясувати, який склад та структура мали древні матраци. Отже, первісні матраци були багатошаровими: на дні розміщувалася осока, меч-трава та трава з роду ситників (Juncus sp). Поверхневі шари складалися з листя рослини Cryptocarya woodii, що відноситься до сімейства лаврових. Інші верстви збереглися набагато гірше, оскільки складалися з попелу та золи.

  • Вчений Лін Уедлі (Lуn Wadley), який працює в університеті Вітватерсранда в Йоганнесбурзі (ПАР), стверджує, що він та його колеги впевнені в тому, що давні люди обирали компоненти своїх матраців невипадково. Вони ретельно підбирали правильні інгредієнти, які допомагали забезпечити максимально комфортний у тих умовах сон. Вони використовували траву, а також листя та стебла рослин, які відлякували комарів та інших комах. Наші пращури також турбувалися про стан своїх матраців, замінюючи зношені частини новими.
  • Вченими вже давно доведено, що в період неоліту (5–4 тисячоліття до н.е.) людьми вже активно використовувалися спеціальні пристрої, які виконували функції сучасних матраців. Чохлом для такого матраца служила шкура тварини, яку набивали різними травами та листям.

 

Интересные факты из истории матрасов

  • Слово «матрац» або «матрац» має арабське коріння. З арабської мови воно перекладатиметься як «кидати» або «подушки», також їм позначається місце, де щось кинуто. Саме арабам історики приписували ідею спати на матрацах. Вони підкладали м'які подушки під тіло під час сну, щоб зробити свій сон приємним та комфортним. За часів перших хрестових походів європейці помітили цей метод організації спального місця та перейняли його у свою культуру.
  • Дивно, але перші водяні матраци були придумані вже давно. Давні перси були настільки винахідливими, що вирішили наповнювати водою шкіри козлів та кіз. Наповнені водою шкіри вони залишали вдень на сонці, рідина нагрівалася і потім усю ніч віддавала своє тепло сплячому на такому матраці людині. Таким чином, вийшов перший водний матрац із функцією підігріву. Цей матрац був винайдений вже понад 3 тисячі років тому.
  • Які ще існували варіанти матраців у Стародавньому світі? Так, наприклад, стародавні єгиптяни використовували пальмові гілки, звалені в купу в одному з кутів свого житла, які служили їм матрацом. У 2 столітті до нашої ери стародавні римляни здійснили справжній прорив у матрацній справі – вони почали шити чохли для матраців з міцної тканини і наповнювати їх очеретом або сіном. Римляни також стали створювати перші вироби, наповнені пір'ям та вовною. Такий матрац був у роки показником винятково високого статусу, і його могли собі дозволити лише представники римської знаті.
  • З початку 15 століття нашої ери в Європі набули поширення матраци з чохлами з міцної грубої тканини. Як наповнювач використовували солому або горохове лушпиння, рідше - пір'я птахів. Для зручності в епоху Відродження матраци почали обшивати приємними на дотик м'якими тканинами: шовком, оксамитом, парчою. З 16-17 століть матраци з тику, наповнені соломою, стали розміщувати на спеціальній дерев'яній платформі. Сам матрац підтримувався мотузками чи шкіряними ременями. Так виник перший прообраз сучасних ортопедичних ліжок.

 

Спальня эпохи возрождения

 

  • 18 століття ознаменувалося активним використанням бавовни та вовни для створення матраців. До середини 19 століття грубі полотняні тканини, з яких шили чохли, були витіснені повністю такими матеріалами, як бавовна та льон. Починається використання кінського волосу та кокосового волокна як матрацних наповнювачів. Матраци стають більш привабливими зовні, більш тонкими та зручними. У цей же час починають створювати першу постільну білизну.
  • Сьогодні пружинні матраци поширені повсюдно, але перші кроки були зроблені далекого 1857 року. Саме в цей час було запатентовано виткову сталеву пружину, яка стала першою пружиною, що використовувалася в сидіннях крісел. Перший матрац, що має пружинну основу, був створений через 15 років німцем Хайнріхом Вестфалом. Масовий випуск пружинних матраців почав Залман Сіммонс у 1876 році.
  • Пам'ятаєте історію про перший водний матрац стародавніх персів? Так ось тільки 1873 року англійцем Джеймсом Пейджем був виготовлений медичний водний матрац, метою якого було запобігати розвитку пролежнів у лежачих хворих.
  • У наступні роки матраци розвивалися і покращувалися, модернізувалися їх конструкції. Був створений універсальний пружинний блок, що дозволив запустити виробництво матраців, які мали небачену до цього рівність і комфортність.
  • 20 століття також ознаменувалося значним прогресом у сфері виробництва матраців. Так фахівцями компанії «Dunlop» було вперше застосовано унікальну технологію вулканізації каучуку із соку рослини гевеї. Це послужило основою для створення в 1929 перших латексних безпружинних матраців. Як відомо, такі матраци популярні і до сьогодні.
  • У 30-ті роки 20 століття почали розробляти штучні наповнювачі, такі як поролон (пінополіуретан), латексна піна та інші. У той же час було створено перший матрац, який мав незалежний пружинний блок. Кожна з пружин цього матраца поміщалася в окремий мішечок тканини. 40-ті роки ознаменувалися появою перших надувних матраців з тканини, яку попередньо просочували вулканізованим каучуком. Надалі в 60-ті роки ця ідея втілилася в новому вигляді - з'явилися перші підстави для водяних матраців.

Пружины в матрасе

  • У 70-х роках у рамках космічної програми фахівці NASA займалися розробкою піни з ефектом пам'яті. Цей матеріал здатний приймати форму тіла людини, що лежить на ньому, і запам'ятовувати її за рахунок відсутності зворотного тиску. У 1992 році з'явився перший матрац із такої піни (Memory Foam), він був виготовлений компанією Tempur-Pedic.
  • У ці ж роки з'являється технологія виробництва штучного латексу, який має багато переваг натурально, проте набагато доступніший за ціною. А 1990 року система незалежних пружин під назвою «pocket», розроблена Джеймсом Маршаллом, впевнено увійшла в історію матраців. Сьогодні саме вона є основою більшості пружинних матраців.
  • Чим сьогодні готові дивувати нас виробники матраців? Зрозуміло, їх розвиток та вдосконалення не припиняється, проте сьогодні починають з'являтися різні екзотичні та ексклюзивні варіанти. Так, наприклад, найтехнологічнішим матрацом вважається унікальний матрац, створений голландським майстром Яніяпом Райсенаром. Його особливість у тому, що він просто ширяє в повітрі. Такий собі матрац-літак. Немає жодних тросів та невидимих підставок. Матрац просто завис на відстані 40 сантиметрів від підлоги. "Чарівний" матрац вийшов завдяки правильно підібраним магнітам, що дозволяє йому ширяти над землею. Оцінюється цей високотехнологічний матрац у 1,6 мільйона доларів.
  • Найдорожчим матрацом, який офіційно доступний для покупки, є виріб фірми Hastens. Вартість його складає 60 тисяч доларів. Ціна обумовлена тим, що при виробництві кожну пружину ретельно обмотують лляною пряжею. Чи варто говорити, що матрац за 60 тисяч доларів комфортний та не скрипить?