Гарний сон є такою ж важливою складовою здорового способу життя, як правильне харчування та спорт. Цей момент завжди потрібно брати до уваги, замислюючись про причини поганого самопочуття та настрою чи проблем зі здоров'ям тощо. Контролювати потрібно і якість сну та його кількість. Оптимальною вважається тривалість сну для дорослої людини 7-9 годин. Про небезпеку нестачі сну ми вже говорили, сьогодні розглянемо, чим загрожує надлишок сну, і як його розпізнати.

 

Існує науковий термін «гіперсомнія», яким позначають властиву людині надмірну тривалість сну. Цей стан характеризується тривалим нічним сном (понад 9 годин) та сонливістю протягом дня. Порушення зустрічається у відносно здорових людей і називається психофізіологічною гіперсомнією, також гіперсомнія буває патологічною (нарколепсія, невротичні розлади, посттравматична гіперсомнія, синдром апное уві сні та інші).

 

Що ж стає причиною надмірного сну найчастіше? Найпоширенішими причинами пересипання вважається прийом алкоголю, прийом лікарських препаратів, що впливають на нервову систему, депресивні стани. Однак бувають і випадки, коли людина просто любить поспати довше, і жодні симптоми її не турбують.

 

Небезпека надмірного сну


Отже, ми вже сказали, що надлишок сну також шкідливий. Які ж бувають його наслідки? Виявляється, надмірна тривалість сну може загрожувати розвитком цукрового діабету. Це довело дослідження, проведене американськими вченими на 9 тисяч людей. Результати були разючими: ризик захворіти на діабет підвищувався на 50% у людей, які спали понад дев'ять годин на добу.

 

Занадто тривалий сон може бути небезпечним також і для нашої серцево-судинної системи. Вчені провели дослідження, в якому брали участь 72 тисячі жінок, вивчивши вплив кількості сну на ризик розвитку ішемічної хвороби. Результати показали, що такого ризику на 38% більше схильні жінки, які спали від дев'ятої до одинадцятої години на добу.

 

Крім цього, у людей, схильних до надлишку сну, збільшується ризик ожиріння, їх часто турбують головні болі, вдень вони мають поганий настрій і вони дратівливі, з'являється схильність до депресій і т.п.

 

Перевірте, чи немає у вас симптомів надлишку сну!


Вам не вистачає енергії, ви відчуваєте втому


Цей симптом однаковий і недосипання, і надмірного сну. Якщо протягом дня ви почуваєтеся мляво, вам не вистачає енергії та сил, часто хочеться відпочити – це може стати приводом задуматися, чи не забагато ви спите. Як відомо, регуляторами сну і неспання в нашому організмі є так звані циркадні ритми, які є свого роду «внутрішнім годинником» людини. Цей «годинник» і сигналізує вам, коли настав час спати, і коли потрібно прокидатися. Якщо ви спите занадто довго, цей механізм збивається, порушуються циркадні ритми, і, відповідно, періоди бадьорості та сонливості. Тому ви можете відчувати себе пригніченими і втомленими, навіть якщо прокинулися лише кілька годин тому.

 

Ви схильні до депресії


Пересипання як і недосипання призводить до порушення психоемоційного фону людини, внаслідок чого підвищується дратівливість, схильність до стресів, а також схильність до депресії. У людини, що прокидається до обіду або навіть пізніше, з'являється відчуття, що життя проходить повз, і він марнує час. Це лише посилює депресивний стан. Дослідження показали, що серед людей, які страждають на депресію, приблизно 15 відсотків сплять більше 9 годин на добу. Щоб розірвати це замкнене коло, потрібно лише відрегулювати кількість сну.

 

Ви помітили проблеми з пам'яттю


Не виспавшись лише одну ніч, ви можете відзначити проблеми з пам'яттю та концентрацією уваги наступного дня. Тут знову ж таки важливо знати міру, адже такий же ефект можна отримати через надмірну кількість сну. Пояснюється це тим, що мозку людини, яка систематично спить більше 9 годин, стає складно трансформувати дані з короткострокової пам'яті в довгострокову. Таким чином, суттєво погіршується якість пам'яті.

 

Вас турбують головний біль


Часті головні болі – найпоширеніший симптом надмірного сну. Якщо голова болить протягом дня та/або вранці, варто звернути увагу на свій сон. Зменшіть його кількість і слідкуйте за своїм самопочуттям. Можливо, проблема була у надмірному сні. Вчені вважають, що причиною цього взаємозв'язку може бути вплив пересипання на серотонін, нестача якого і викликає головний біль протягом дня.

 

Ви почали додавати у вазі


Поки організм спить, він спалює менше калорій, ніж у період неспання. Також порушення циркадних ритмів призводить до дисбалансу гормонального фону та порушень в обмінних процесах. Для людини це обертається зайвими кілограмами. Наукові дослідження демонструють нам залежність сну та наявності зайвої ваги. Так, у людей, які уві сні проводять понад дев'ять годин на добу, ризик виникнення ожиріння підвищується на 21%. Причому цей відсоток залишається на колишньому рівні, навіть якщо досліджувані дотримуються дієти та виконують фізичні вправи.

 

Чим менше часу ви залишаєте організму на «спалювання» калорій, тим більша їхня кількість відкладеться на вашому животі та стегнах у вигляді жирового прошарку. Тому в період, коли ви намагаєтеся схуднути, необхідно нормалізувати не тільки харчування та рівень фізичного активності, а й кількість сну.

 

У вас з'явився біль у спині


Надлишок сну провокує поява болю в спині. Якщо ви надто довго перебуваєте в ліжку, а особливо якщо це положення погіршується поганою якістю матраца – це правильний шлях заробити проблеми зі спиною. Якщо ви підозрюєте, що хворобливі відчуття у спині викликані пересипанням, зменшіть кількість сну та збільшіть фізичне навантаження.

 

Відпочивайте та відновлюйте сили правильно! І бережіть своє здоров'я!