Отже, ви вирішили придбати нове ліжко. Напевно, ви вже намалювали собі у голові образ свого ідеального ліжка. Однак до вибору цього предмета меблів потрібно підходити практично. Важливо враховувати безліч параметрів при купівлі ліжка, і одним із головних є його розмір. Ніяка зовнішня краса, екологічність матеріалу, надійність вас не врятують, якщо ви не зможете зручно розміститися на ліжку, ваші ноги звисатимуть або упиратимуться в зад, або ви не зможете комфортно перевертатися з боку на бік. Тому сьогодні приділимо увагу такому важливому питанню, як вибір розміру ліжка.

 

Вибір розміру ліжка відбувається з урахуванням таких факторів:

 

  • кількість людей, які на ній спатимуть
  • зростання та вага власників ліжка
  • розмір кімнати, в якій стоятиме ліжко
  • особисті переваги та звички


Довжина ліжка


Щоб зрозуміти, яке ліжко буде камфорним по довжині, потрібно до величини свого зростання додати ще 20-30 сантиметрів. Це необхідно, щоб уникнути дискомфортної ситуації, коли ваші ноги звисають і знаходяться в повітрі або ж упираються в спинку (підніжжя).

Також не можна забувати про місце, яке у вас «крадуть» подушки. Адже ви не спите, упершись головою в узголів'я. Залежно від форми подушок потрібно закладати більше або менше необхідного простору. Квадратні подушки зараз повсюдно замінюються європейськими виробниками прямокутними саме тому, що дозволяють заощадити дорогоцінні сантиметри (до 10 сантиметрів). Стандартний розмір прямокутної подушки становить 50*70, а квадратний 70*70. Економія очевидна.

 

Ширина ліжка


Яка має бути ширина для однієї людини? Ляжте на спину, з'єднавши пальці рук на животі і розкинувши лікті убік. Вважається, що якщо від ліктя до краю матраца менше 10 сантиметрів, то потрібно подбати про ширше спальне місце, адже ваш сон буде недостатньо комфортним. У положенні лежачи на боці, зверніть увагу, чи зігнуті коліна виходять за межі матраца. Якщо так, то дане ліжко вам вузькувате. Також у положенні на боці між краєм ліжка та спиною має бути відстань понад 15 сантиметрів.

Габариты кровати

Які існують варіанти розмірів


Велику роль при виборі ліжка матиме її країна-виробник. Залежно від того, в якій країні виготовлено ліжко, може відрізнятись стандартний розмір спального місця та вимірюватись вони будуть у різних одиницях.

Метрична система заходів притаманна країн Європи, англійська – для компаній-виробників з Америки. Німецькі, французькі, італійські та інші європейські фабрики вказують параметри в метрах, а англійські та американські використовують фути та дюйми. Тому звертайте увагу на такий нюанс, адже тут можуть бути істотні відмінності.

Стандартна довжина ліжка європейських виробників становить 200-210 сантиметрів, при цьому варіюється лише їхня ширина. В американському варіанті довжина може бути різною від 190 до 213 сантиметрів.

 

Односпальні ліжка

Односпальная кроватьУ Європі одномісним вважається ліжко із шириною спального місця від 90 до 100 сантиметрів. У американських виробників під цю категорію потрапляє розмір Twin із шириною 99 сантиметрів та довжиною 190 сантиметрів. Такий варіант більше відповідає ліжку для підлітка або для людини з низьким зростом. Більшості наших співвітчизників буде набагато комфортніше на односпальному ліжку, яке називається американськими компаніями як Тwin X-Lоng (вона ж ЕхtraLоngSinglе), довжина спального місця в даному випадку 203,2 сантиметра, а ширина залишається - 99 сантиметрів.

 

 

 

 

 

 

 

Полуторні ліжка

Полуторная кровать  

Півторним ліжком («полуторкою») називається вузький варіант ліжка, розрахований на двох людей. Європейські виробники виготовляють таке ліжко завширшки від 140 до 160 сантиметрів. Зразковий аналог серед американських ліжок – Double з розмірами 137,2*190 сантиметрів, а також подовжене ліжко Queen 152,4*203,2 сантиметра.

 

 

Полуторне ліжко – гарний вибір для комфортного сну однієї людини, яка звик до простору та любить перевертатися уві сні. Для двох цей варіант може бути вузьким, особливо для великих людей. У такому разі більше підійде двоспальне ліжко.

 

 

 

Двоспальні ліжка

Двуспальная кровать  

Ширина повноцінного двоспального ліжка європейського зразка становить 180 або 200 сантиметрів. Американські фабрики випускають два варіанти аналогів – «східні» та «західні» королівські ліжка. Так, розміри ліжка StandardKing, EasternKing становлять 193/198*203,2 см, західні подовжені модифікації WesternKing, CaliforniaKing – 182,9х213,36 см.

 

Потрібно усвідомлювати, що до ліжка американського виробництва не підійде матрац, виготовлений у Європі і навпаки. Вам доведеться використовувати й відповідну постільну білизну. Тому, вибираючи, американське ліжко, пам'ятайте, що все постільні речі потрібно купувати теж американських виробників. Інакше доведеться переплачувати за виготовлення матраца за спеціальним замовленням. Перед покупкою, зважте все за і проти і вирішіть, чи доцільне таке придбання у цьому випадку.

 

 

 

Нестандартні ліжка

Нестандартные кровати

 

Візьмемо максимальну європейську довжину сального місця 210 сантиметрів заберемо 20 сантиметрів мінімального «запасу» для комфортного сну, вийде, що для людини вище за 190 сантиметрів таке ліжко буде вже не зручним. Що ж робити? Найкращим варіантом стане виготовлення ліжка на індивідуальне замовлення. Більшість фірм-виробників готові вирішити таке завдання. Вартість складе приблизно на 10 відсотків вище за звичайну ціну. В даному випадку йдеться саме про матрац.

 

Однак каркас ліжка також доведеться збільшувати. Надає фірма-виробник таку послугу, ви можете дізнатися по телефону або на сайті. Можливо, вам обійдеться дешевше замовити ліжко за індивідуальними параметрами в українських майстрів або купити готовий варіант California King, вибравши модель без спинки-ніжжя.

 

Сьогодні у продажу можна знайти ліжка та нестандартних форм. Круглі ліжка є не такою вже й рідкістю. Єдине, таке ліжко потребує певної площі кімнати та планування. Діаметр круглого ліжка, як правило, складає 200 сантиметрів. Однак специфічна форма не дозволяє на ній із комфортом спати двом людям.

 

Ще кілька порад, які дозволять зробити правильний вибір

 

  1. Перед покупкою проаналізуйте, яке становище тіла є для вас звичним уві сні (якщо ліжко вибирається для пари, то потрібно враховувати особливості сну двох людей). Сон на боці вимагає менше місця, а от звичка спати на спині або на животі означає, що економити на ширині матраца вам точно не варто.
  2. Важливу роль відіграють ваші звички. Якщо ви звикли до простору, вибирайте широке ліжко. Особливо це важливо, якщо на ліжку спатимуть двоє. Адже постійна боротьба за територію та пошук уві сні зручного стану може знизити якість вашого сну, хоча ви можете цього й не помічати.
  3. Якщо молода сім'я купує ліжко та планує народження дитини, рекомендується вибрати матрац не менше 200 сантиметрів завширшки. Такий варіант буде зручний, якщо мама братиме вночі малюка в ліжко на годування або для спільного сну. Краще заздалегідь подбає про достатню кількість місця для всіх трьох.
  4. Висота ліжка може бути будь-яким, як правило, цей показник знаходиться в межах 12-22 сантиметрів. Однак для людини, яка має проблеми зі спиною, це питання може бути дуже важливим. Щоб вставання з ранку не викликало болю і було максимально комфортним для такої людини, потрібно високе ліжко. Щоб підібрати потрібний варіант, людині необхідно сісти на матрац, а ступні поставити на підлогу. Коліна у разі повинні утворювати прямий кут. Така висота вважається оптимальною і дозволяє позбавити хребет зайвих навантажень при спробі встати.