Поліфазний сон є сон у кілька підходів. Найпоширенішим його проявом є двофазний сон. Такий сон найчастіше розбивають більш тривалий нічний і менш тривалий денний. Особливо популярним є цей вид сну в південних країнах, де існує традиція сієсти.

 

Однак це не єдиний варіант розбити добовий сон на два підходи. Вчені історики стверджують, що наші пращури використовували двофазний сон у нічний час. Загальний час їхнього відпочинку вночі становив приблизно 12 годин, з яких людина спала три-чотири години в першому періоді, потім пару годин не спала, а потім досипала покладені чотири-п'ять годин до ранку.

Таким чином, тривалість сну становила приблизно вісім годин, проте спала людина не як більшість із нас сьогодні – весь відрізок цього часу, а з перервою на пару годин серед ночі.

 

Отже, що нам відомо про подвійному сні наших предків?

Роджер Экиpх  

  Про феномен «подвійного сну» вперше заговорив викладач історії з університету Вірджинії Роджер Екіpх     (Roger Ekirch).

  Він видав у 2001 році книгу, яка стала результатом його ретельного вивчення цієї теми протягом     шістнадцяти років. У своїй роботі "AtDay'sСlose: NightinTimesPast" автор наводить величезну кількість   історичних фактів, що підтверджують поширення феномену "подвійного сну" в давнину серед жителів   Європи.

  Еркірх посилається на старовинні щоденники, медичні записи, протоколи судових засідань, літературу від   часів античності до наших днів і доводить, що загальноприйнятою нормою серед наших предків був     «двосекційний сон». Людина лягала спати приблизно через 1-2 години після заходу сонця, спала близько чотирьох годин, потім прокидалася близько півночі або трохи пізніше, не спала 1-2 години, після чого спала вже до світанку. Роджера Екірх здивував не сам феномен такого сну, а його поширення.

 

Як люди використовували свою нічну «перерву»?


Один лікар з Англії писав, що перерва між двома періодами сну була оптимальним часом для читання та навчання.

Інший знаменитий лікар 16 століття стверджував, що народжуваність серед представників робітничого класу вища, оскільки вони використовували паузу в нічному сні для занять сексом. Саме цей час лікар вважав ідеальним та рекомендував його парам для занять сексом. Лікар вважав, що після першого сну партнери вже відпочили і зможуть отримати більше задоволення.

Під час нічного неспання люди або залишалися в ліжку для занять сексом, читання чи молитви, або вставали, курили, вели бесіди, були випадки, що й ходили тим часом у гості.

У 15 столітті для цього тривалого проміжку часу були навіть складені спеціальні молитви.

 

Закінчення ери «подвійного сну»


Еркірх відстежив також період, коли практика «подвійного сну» стала поступово сходити нанівець, насамперед, серед представників вищого стану. Згадки про цей феномен зустрічалися все рідше, за 200 років у Європі традиційним явищем став безперервний восьмигодинний сон. На початку 20 століття двофазний сон вже перестав бути загальноприйнятою нормою, його використовували, можливо, лише окремі індивіди. Вночі з того часу ми спимо по 8 годин.

 

Чим пояснити появу двофазного сну, та був його зникнення?


У давнину, як відомо, не існувало електрики, тому із заходом сонця на вулицях міста та в будинках ставало темно. Особливо це стосується зимового періоду, коли світловий день був дуже коротким. Тільки забезпечені громадяни могли дозволити собі використовувати багато свічок, бідні люди заощаджували і користувалися свічками лише у крайньому випадку. Тому більшість населення йшла спати найближчим часом після заходу сонця. Такий ранній відхід до сну залишав їм набагато більше часу на нічний відпочинок, ніж у сучасної людини.

Існує версія, що до ери електрики, ніч була часом активного життя злочинців, повій та п'яниць. Коли вулиці почали висвітлюватися, люди почали ходити один до одного в гості, електрика дозволила продовжити «світлий час доби», яке проводилося за роботою та іншими заняттями. Так вважає, наприклад, Крейг Коcлоfcкі (CraigKoslofsky) – автор книги "Вечірня імперія".

Вперше у світі освітлення вулиць з'явилося у Парижі – на початку 16 століття влада зобов'язала ставити на вікна світильники, щоб таким чином висвітлювати шлях перехожим. Одними з перших з'явилося освітлення на вулицях Лондона та Амстердама, а до кінця 17 століття ліхтарі висвітлили вже понад п'ятдесят міст Європи. Внаслідок таких змін ніч стала часом, коли проводилися різні світські заходи, тому лежати в ліжку о 8-9 вечора до 6-7 ранку було вже безглуздо.

 

Чи корисний сегментований (подвійний) сон здоров'ю?


Подвійний сон викликано об'єктивною необхідністю. Якщо сучасну людину помістити в умови подібні до Європи 14 століття, то в неї теж може виникнути потреба в такому двофазному сні.

Це довів психіатр Томас Бер (ThomasWehr) у ході свого незвичайного експерименту, проведеного ним на початку 90-х років 20 століття. Томас Вер досліджував вплив світла на людину - фотоперіодичність та її вплив на сон.

Сегментированный сон

  

У ході експерименту група людей штучно занурювалась у темряву на чотирнадцяту годину щодня протягом місяця. Вчених здивував результат їхньої роботи – випробувані з часом переходили на двофазний сон. Так було спростовано міф, що нашим організмом закладено потребу у безперервному восьмигодинному сні.

Учасники експерименту повинні були спати не загальноприйняті 16 годин, а всього 10, а 14 годин, що залишилися, проводити в повній темряві. Читати чи займатися чимось подібним у них не було змоги. Можна було спати, спати, мріяти, молитися, думати тощо. Такий часовий відрізок темряви був подібний до тривалості зимової ночі.

Спочатку випробувані спали мало. Ймовірно, причиною стала занепокоєння, нервова напруга і звичка недосипати, яка дуже властива сучасним людям. Коли закінчувався період адаптації, учасники експерименту переходили подвійний сон.

Також як і наші предки, вони спали близько 4-5 годин на початку «темного періоду», потім прокидалися і не спали кілька годин, а потім лягали спати знову на 3-4 години. Тривалість сну, як правило, не перевищувала восьмої години.

Причому проміжок між двома періодами вони не проводили у стресі, який зазнає більшість сучасних людей, коли несподівано прокидаються серед ночі та не можуть заснути. Учасники дослідження відчували у цей період зворотні відчуття – неймовірний спокій, подібний до стану під час процесу медитації. Жодних негативних почуттів тимчасове «безсоння» не викликало, люди були розслаблені та спокійні.

 

Чи сенс сучасній людині використовувати систему подвійного сну?


Сьогодні багато людей відчувають тривогу або починають панікувати, коли раптом серед ночі їм доводиться прокинутися, а одразу заснути не виходить. Професор неврології з Оксфордського університету Рассел Фостер вважає, що це є повернення до сегментованої бімодальної структури сну, яка була властива нашим предкам.

Психолог Грег Джакобс вважає нічне пробудження також нормою, адже саме таким чином люди спали протягом більшої частини своєї еволюції.

Тому якщо ви прокидаєтеся серед ночі, не варто нервувати чи думати, що це якесь порушення. Потрібно розслабитися та максимально ефективно використати цей час для відпочинку. Це лише тимчасове повернення до усталеної моделі сну предків, і це не безсоння, а нормальний сон. У більшості випадків, коли лікарі це пояснюють своїм пацієнтам, проблеми зі сном проходять самі по собі.

Вчені вважають, що близько 30 відсотків різних захворювань так чи інакше пов'язані з проблемами сну. Це дуже важлива складова нашого здоров'я, тому варто ставитися до неї з особливою увагою.

 

Чи є у подвійного сну переваги?


Незважаючи на те, що сегментований сон був характерним явищем для людини в давнину, немає жодних доказів того, що вона є більш корисною або здоровішою. Якщо ви дотримуватиметеся системи сну європейця 13 століття, ви почуватиметеся краще з великою ймовірністю. Однак такі зміни пояснюються не «правильністю» подвійного сну, а тим, що ви просто даєте своєму організму більше відпочинку, розслаблення, відновлення сил.

Варто відзначити, що подвійний сон доречний, коли природним шляхом досягаються тривалі періоди темряви (як це відбувається взимку), у літні місяці бімодальна система сну здійснена важко, адже вже з 5 години ранку світить сонце. Це робить перебудову організму проблематичною.

Подвійний сон був реакцією обставини. Зараз, коли даних обставин вже не існує, відпала потреба дроблення нічного сну на дві частини.

Безперервний восьмигодинний сон може виявитися для вас таким самим ефективним. Важливо лише подбати про його якість. Про те, як зробити свій сон якіснішим, ви можете почитати окрему статтю у нашому блозі.