Дитячі проблеми зі сном можуть бути спричинені різними причинами. Якщо малюка нічого не турбує і він здоровий, існує велика кількість факторів, які можуть вплинути на його сон. Сьогодні ми розглянемо, яких заходів варто вжити батькам, щоб забезпечити максимально комфортний сон і своєму малюкові, і собі. Адже, якщо не висипається дитина, не висипаються і батьки.

 

Відповідати за організацію дитячого сну та відповідально ставитися до цього питання мають абсолютно всі члени сім'ї. Сон людини тісно пов'язаний з її способом життя – з прогулянками на свіжому повітрі, фізичною активністю, харчуванням, одягом, параметрами повітря у кімнаті тощо. Це все вимагає зусиль, проте всі вони окупляться сповна покращенням якості сну малюка та його здоров'я загалом.

 

Пам'ятайте про важливість якісного сну батьків


Важливість якісного сну величезна і для дітей, і для дорослих. Ви не висипаєтеся та спите уривками по кілька годин? Що в результаті отримує ваше маля – втомлену маму, якій не вистачає енергії на ігри з ним. У батьків, що не виспалися, знижується працездатність, з'являються проблеми з пам'яттю і концентрацією, погіршується емоційний стан, вони стають більш дратівливими.

 

Не варто жертвувати собою у питаннях сну! Ваш заслужений восьмигодинний сон не менш важливий. Тому сидіти зі сплячою дитиною на ручках, щоб не потривожити малюка, коли ви не виспалися - не найкраще рішення. Багатогодинна прогулянка, коли ви валитеся з ніг від втоми, а дитина мирно спить у візку – теж поганий вибір. Отже, правило перше – батьки повинні дбати про повноцінний восьмигодинний сон для себе. Це матиме великий позитивний ефект для всієї родини.

 

Визначтеся з режимом і дотримуйтесь його


Організм людини у всьому любить режим та систематичність. Якщо у вашій родині всі лягають рано і рано встають, значить, до такого режиму треба привчати і новонародженого малюка. Якщо ви звикли щодня лягати до одинадцятої вечора і вставати до сьомої ранку, значить не потрібно намагатися вкласти дитину до восьмої, щоб вона потім прокинулася о п'ятій ранку. Правило номер два: режим сну дитини має максимально відповідати режиму сну вашої родини.

 

Визначтеся хто, де і з ким спить

Как улучшить сон ребенка?  

Вам потрібно вибрати корисний для малюка і зручний для вас варіант сну, встановити правила та дотримуватися їх.

 

Отже, існує три основні варіанти сну дитини: у дитячому ліжечку, розташованому в батьківській спальні - такий варіант кращий для дітей від народження і до року і прийнятний до трьох років; у дитячому ліжечку у власній кімнаті дитини – ідеальне рішення для дітей старше року; спільний сон з батьками у батьківському ліжку – варіант, який більшість педіатрів не вітають. Отже, правило третє: визначтеся з оптимальним варіантом сну для дитини та привчайте його до неї. Дотримуйтесь єдиної стратегії. Робіть якнайменше винятків.

 

 

 

Не треба боятися розбудити сплячу дитину


Ви хочете виспатися самі і хочете, щоб ваша дитина добре спала у нічний час. Тому потрібно контролювати кількість сну малюка вдень. Залежно від віку дитини проявляється різна потреба у кількості сну. Так, у новонароджених до трьох місяців потреба у добовому сні становить 16-20 годин, з півроку до року діти сплять приблизно 14,5 годин, з року до двох – 13,5 годин, з двох до чотирьох років – 13 годин, з чотирьох до шести років – 11, 5 годин, із шести до дванадцяти років – 8,5 годин.

 

Ви знаєте зразкову норму сну вашої дитини і можете підрахувати, скільки годин може проспати малюк вдень, щоб проспати вісім годин на ніч. Так, наприклад, якщо ваша дитина півроку спить вдень 8-9 годин, то повноцінний нічний сон для вас вже малоймовірний.

 

Контролюйте кількість денного сну і будіть, якщо малюк спить вдень надто довго. Перестоюйте сон дитини так, щоб якомога раніше забезпечити восьмигодинний нічний сон.

 

Оптимізуйте нічні годування


На думку доктора Комаровського, новонароджена дитина до трьох місяців може їсти в нічний час 1-2 рази, а в період з трьох місяців до півроку вона цілком може обходитися однією нічною годівлею. Дитина старше півроку біологічно не потребує нічного годування.

 

Безперечно, дитина може захотіти спілкування, уваги тощо. Але причина нічних примх далеко не завжди в дитячому голоді. Часто мами намагаються використовувати годування як метод заспокоєння немовля, що плаче ночами, що призводить до перегодовування. А перегодовування стає основною причиною болю у животі і внаслідок цього порушень сну. Тут, як і у всіх попередніх пунктах – дотримуйтесь межі між корисним для малюка та комфортним для батьків. Намагайтеся трохи недогодувати дитину в передостаннє годування, а перед сном добре годувати малюка, щоб він якомога довше залишався ситим і міцно спав уночі.

 

Проводьте день насичено та активно


Пізнання світу, вивчення навколишнього середовища, цікаві рухливі ігри, прогулянки на свіжому повітрі – все це має стати обов'язковою частиною повсякденного життя вашої дитини. Багато вражень (добрих), отриманих протягом дня, сприяють міцному нічному сну. Фізичні навантаження в розумній кількості також допоможуть дитині заснути швидко та міцно. Однак не займайтеся спортом з дитиною перед сном, інакше ви досягнете протилежного ефекту. Також радять обмежувати не лише фізичні, а й емоційні навантаження у вечірній час.

 

Вечір – гарний час для читання добрих казок, спокійних ігор, перегляду хороших знайомих дитині мультфільмів, колискових пісень, прослуховування улюбленої аудіоказки тощо. Нехай ваш день буде цікавим та насиченим, а вечір спокійним – це допоможе досягти гарного нічного сну для всіх.

 

Подбайте про правильне повітря у спальні дитини


Педіатри наполягають – у кімнаті малюка має бути свіже прохолодне та вологе повітря. Які методи можна використовувати, щоб досягти такого оптимального мікроклімату?

 

Обов'язково пам'ятайте про регулярне провітрювання приміщень у всій квартирі, а особливо у спальні. Купуйте прилади для контролю вологості та температури повітря. У більшості випадків повітря в квартирах стає занадто сухим з початком опалювального сезону - з цією проблемою допомагає впоратися такий пристрій, як зволожувач повітря. Добре, якщо на радіаторах встановлені регулятори.

 

Оптимальною вважається вологість повітря 50-70%, а температура повітря - 18-20 градусів. Доктор Комаровський каже, що якщо дитина тільки спить у приміщенні (а не грає в ньому), то оптимальною буде ще нижча температура – 16-18 градусів Цельсія.

 

«Правильне» повітря в кімнаті, де спить немовля, дуже важливе. Це корисно для здоров'я дитини і позитивно позначається на якості сну.

 

Правильне купання – запорука гарного сну


Вечірнє купання, якщо воно правильно організоване, здатне добре підготувати дитину до сну. Купуйте малюка у прохолодній воді у великій ванній – це фізично втомить його, змусити його зголодніти, їсти з апетитом і в результаті міцно спати вночі.

Купание ребенка

Такі процедури, як масаж і гімнастика, рекомендується робити до купання, а потім провести необхідні гігієнічні процедури, одягнути малюка в теплий одяг. Такий підхід до купання забезпечить вам максимальну користь для здоров'я та сну дитини.

 

Подбайте про дитяче ліжко


Матрац, на якому спить дитина, багато в чому сприяє гарному сну. За умови, якщо матрац якісний, рівний і щільний, і підтримує плавильне положення дитини під час сну. Сучасні ортопедичні матраци прекрасно справляються з цим завданням. Пам'ятайте, що краще придбати малюкові новий матрацик і не використовувати ті, що залишилися від старших дітей. Також слідкуйте, щоб матрац за розміром точно відповідав ліжечку, інакше він буде деформуватися і втратить всі свої ортопедичні властивості, або утворюються щілини між ліжечком і матрацом, які можуть призвести до травми дитини.

 

Постільна білизна - тільки з натуральних матеріалів. Прати ліжко рекомендується спеціальними дитячими засобами та ретельно їх виполіскувати. Звичайні «дорослі засоби» використовувати не варто через хімічні компоненти, які можуть викликати алергію та інші небажані реакції у малюка.

 

Скористайтеся якісним підгузником


Сьогодні є шанувальники різних систем, які не вітають використання памперсів. Однак заперечувати не можна, що памперс здатний зробити найбільший внесок у спокійний сон дитини, забезпечивши йому комфортну сухість.

 

Одноразові підгузки, таким чином, можуть допомогти всім членам сім'ї виспатися і зранку почуватися відпочилими і бадьорими.

 

Одягніть на ніч дитині якісний перевірений зручний одноразовий підгузник – це найпростіший крок до міцного здорового сну вашого малюка.