Як зазвичай відбувається вибір матраца? Ви розумієте, що вам потрібний новий комфортний матрац, і починаєте пошуки. Можливо, ви відразу ж поїдете в магазин і розмовлятимете з консультантом і задаватимете фахівцю всі свої питання, або ви захочете почитати інформацію в інтернеті, щоб уявляти собі приблизно ринок цієї продукції. В інтернеті дуже багато різних статей, відгуків, оглядів, проте не вся інформація є точною та достовірною, адже за час своєї появи на українському ринку ортопедичні матраци встигли обрости безліччю міфів.

 

Щоб не потрапити на вудку поширених помилок, буде корисно прочитати цю статтю. Так, ваш вибір буде заснований виключно на фактах.


Помилка перша – «ортопедичність» матраців

Оропедические свойства

Ортопедичність – це перше, що варто обговорити щодо міфів про матраци. Чи існує така якість продукції?

 

Насправді матраци не діляться на ортопедичні та неортопедичні. Деякі виробники і продавці звеличують і вихваляють ортопедичність своїх матраців, але це не більше ніж маркетинговий хід.

 

Ортопедичним є матрац не сам собою, а суміщення з тілом конкретної людини. Матрац можна назвати ортопедичним, якщо він здатний забезпечувати максимально рівномірний розподіл навантаження на хребет і все тіло людини під час сну, а також комфортний повноцінний відпочинок. Конструкція його продумана так, щоб у процесі сну мінімізувати напругу м'язів, незалежно від пози сплячого.

 

Характеристикою, яка близька до поняття «ортопедичності», є точкова еластичність. Висока точкова еластичність означає, що кожна одиниця поверхні матраца здатна реагувати незалежно на навантаження. Таким чином, кожну точку тіла оптимально підтримує певну ділянку матраца. Однак ці здібності розраховуються, передусім, під певний вага тіла людини. Так, наприклад, якщо на м'якому матраці лежить худенька жінка 47 кілограмів, їй буде цілком зручно, а якщо на це матрац ляже жінка вагою 100 кілограмів, її сон буде зовсім некомфортним.

 

Не існує жодних державних стандартів та норм, які дозволяють зарахувати якийсь матрац до ортопедичних. Ця якість матрац набуває лише за умови, що він правильно підібраний під вагу, вік, рівень фізичної активності людини, стан її здоров'я тощо. Один матрац може мати прекрасні ортопедичні властивості для людини вагою 90 кілограмів, але якщо на нього ляже хтось вагою 130 кілограмів, його ортопедичні властивості або дуже знизяться, або взагалі зникнуть.

 

Помилка друга: жорсткість матраца – його головна перевага


Вище ми вже розглянули спростування цього міфу. Головна перевага для вас буде у того матраца, який здатний забезпечити саме вашому тілу максимальний комфорт і здорове становище під час сну. Якщо у вас невелика вага, то для досягнення необхідного рівня підтримки вам, найімовірніше, не потрібен занадто жорсткий матрац (але пам'ятайте, що, крім ваги, важливо враховувати й інші індивідуальні показники). Так, наприклад, для правильного зростання та формування кісткової системи людини, з народження дітям корисно спати на жорстких матрацах, а у старшому віці, навпаки, жорсткий матрац не показаний (особливо якщо людина похилого віку страждає від затікання м'яких тканин).

 

Помилка третя – матрац потрібно вибирати, орієнтуючись лише на вагу людини


Ми вже згадали у попередньому пункті, що вік також є важливим фактором вибору правильного матраца, особливо це стосується деяких вікових категорій. Отже, від народження і до закінчення підліткового віку рекомендується спати на матрацах підвищеної жорсткості. Так, наприклад, для новонароджених малюків ідеальним варіантом вважається матрац із кокосового волокна. Після досягнення 25 років, коли кісткова система вже сформована, матрац вибирається відповідно до ваги людини та її особистих відчуттів комфорту. Після 50 років рекомендується вибирати матраци м'які або середньої жорсткості, знову ж таки не забуваючи про вагу. Для людей похилого віку саме такі матраци сприятимуть оптимальній підтримці різних частин тіла та благотворному впливу на дихальну та кровоносну систему в процесі сну.

 

У цій статті ми розглянули три основні помилки, з якими, як правило, стикаються люди, які вирішили придбати новий матрац. Тепер ви знаєте більше про ці вироби, і ми сподіваємося, це допоможе вам зробити правильний вибір. Якщо ж ви не хочете вникати ні в які нюанси і розумітися на особливостях і відмінностях того чи іншого матраца, просто довірити свій вибір досвідченому професійному консультанту. І тоді вам залишиться лише насолоджуватися комфортним здоровим сном!