Ви напевно помічали, що іноді під час засипання раптом різко здригається ваша нога або рука. А чи бували у вас ситуації, коли здавалося, що ви падаєте або провалюєтесь в прірву під час переходу до сну? Ви можете не переживати, це явище безпечно для вашого здоров'я і не вважається ознакою будь-яких порушень в організмі. Однак природа цього феномена є цікавою і досить загадковою.

 

У чому ж її загадковість? Лікарі та вчені не з'ясували остаточно причини появи цього феномена. Однак дещо нам відомо ...

 

Такі руху під час сну називаються «сонними посмикуваннями» або «гіпногогіческіе судомами». Це явище може лякати, дивувати або бентежити. Психолог Том Стаффорд вважає, що раптове скорочення м'язів шиї, рук, голови або ніг виникає на межі між сном і неспанням, коли влада над механізмами контролю в мозку ще не остаточно перейшла від «денний» системи до «нічний».

 

Існує кілька теорій, які намагаються пояснити причини появи гіпногогіческіе судом.

 

М'язове розслаблення

Під час сну м'язи людського тіла розслаблені. Вважається, що в міру того, як м'язи поступово розслабляються, мозок все ще залишається на чеку, він не спить і помилково визначає розслаблення м'язів як падіння. Вирішуючи, що ви в небезпеці, ваш мозок намагається просто вас розбудити і з цією метою посилає імпульси м'язам.

 

Результат стресу

Відповідно до цієї теорії, посмикування уві сні можуть виникнути в результаті стресу, переживань, втоми, тривоги і т.п. Їх також може провокувати незручна поза сплячої людини.


Вчені, які дотримуються цієї версії, вважають причиною посмикувань, що людина засинає в стані стресу. Мозок приймає тривожний сигнал і інтерпретує його як падіння. Після чого мозок намагається пояснити причину цього падіння і генерує півсон, в якому людина стрибає з обриву, сковзається і падає і т.п. Коли людина прокинеться, він буде пам'ятати цей сон.


Примітно, що найбільш поширеними рухами під час сну є рухи очей. Наші очі продовжують рухатися відповідно до нашого сну. Так, наприклад, якщо нам сниться гра в пінг-понг, то наші рух наших очей в реальному житті будуть відповідати рухам кульки в нашому сні. Такі рухи очей свідчать про те, що людина в даний момент бачить сон.


Том Стаффорд вважає, що гіпногогіческіе судоми говорять про те, що моторна частина нервової системи продовжує в якійсь мірі контролювати тіло, в той час як його вже починає охоплювати параліч сну.


Том Стаффорт також вважає, що здригування, що супроводжуються сновидіннями про падіння, є прикладом рідкісного явища, при якому зовнішні подразники під час сну стають частиною сновидіння. Так проявляється дивовижна здатність мозку людини створювати правдоподібні історії для пояснення отриманих даних.


Гіпногогіческіе судоми є свідченням, що ми знаємо ще дуже мало про функціонування нашого дивного мозку і про те, що за цією завісою ще дуже багато таємниць, які вчені мають розкрити в майбутньому.