Скільки разів на день ви звикли спати? Якщо ви віддаєте перевагу сону один раз на добу (частіше за все в нічний час), то ваша система сну називається однофазною або монофазною. Якщо ви спите за добу двічі – один раз уночі, другий раз днів, ви – прихильник біфазного сну. Це найпоширеніші варіанти. Проте є й рідкісний варіант – поліфазний сон. Ця система сну передбачає дроблення сну на кілька періодів (більше двох) протягом доби. Звучить дивно? Підрахунки показують, що такий сон може дозволити продовжити життя на чверть, скоротивши сон з 8 години всього до 1,5 години.

 

Вам не вистачає часу на добу на всі ваші грандіозні плани? З такою ситуацією свого часу зіткнувся італійський геній, великий художник, вчений, винахідник та письменник Леонардо да Вінчі. Не дивно, що на втілення всіх його численних прогресивних ідей часу на добу йому не вистачало. Тому він вирішив спробувати виграти більше часу для усвідомленої діяльності та зумів скоротити добову кількість сну до півтори години.

 

Як йому це вдалося? Він зробив свій сон поліфазним – розбив свій добовий сон на 6 частин. Щочотири години Леонардо лягав спати на п'ятнадцять хвилин. Вченому вдалося таким чином досягти бажаного ефекту – він виграв шість із половиною годин на добу. Може саме цього його нововведення в області сну ми і зобов'язані такою кількістю винаходів, розробок, праць та полотен.

 

Цьому немає достовірних доказів, однак біографи Леонардо вважають, що такою системою він користувався багато років поспіль, не відчуваючи при цьому втоми, зниження концентрації та пам'яті, а також інших симптомів, характерних для недосипання.

 

У чому суть системи поліфазного сну?


Дослідження, проведені різними вченими, неодноразово підтверджували, що час після сну можна назвати найфізіологічнішим продуктивним періодом для роботи та виконання відповідальних завдань. Працездатність людини істотно зростає у цей час у порівнянні з іншими періодами.

 

Приложение для полифазного сна  

  Система сну Леонардо да Вінчі називається «Uberman», коли, як ми вже писали, сон ділиться на шість частин – наприкінці кожного чотиригодинного періоду слідує п'ятнадцятихвилинний сон. Однак це не єдиний можливий режим поліфазного сну. Існують інші варіанти: «Dymaxion» режим, який передбачає сон чотири рази на день по тридцять хвилин (кожні шість годин); «Everyman» режим пропонує нам спати один раз вночі півтори-три години, а потім ще три рази на день по двадцять хвилин; "Siesta" режим, при якому сон триває п'ять годин уночі і ще півтори години один раз посередині дня; «Tesla» режим передбачає також невелику кількість сну – двогодинний сон уночі та одноразовий двадцятихвилинний сон вдень.

 

 

 

Що кажуть медики?

Серед вчених-медиків немає єдиної думки, чи можна застосовувати такі поліфазні системи сну. Одні вчені кажуть, що такий сон цілком можна застосовувати в сучасному світі, оскільки людина сьогодні не залежить від зміни для і ночі завдяки штучному освітленню. Однак більшість медиків стверджують, що організм людини тісно пов'язаний з циклом дня і ночі, а біологічні ритми закладені в нашому організмі на генетичному рівні. Таким чином, поліфазний сон порушує звичні біоритми, що в результаті може спричинити суттєві негативні наслідки для здоров'я – насамперед, захворювання нервової системи.

 

На даний момент немає наукових досліджень поліфазного сну тривалістю більше року, тому робити заяви, підтверджені емпіричними даними, вчені поки що не можуть.

 

Використання поліфазного сну


Виграти понад 2000 годин на рік – це дуже приваблива перспектива для сучасної людини, яка постійно щось не встигає. Поліфазний сон може забезпечити таку можливість, тому має дуже привабливе рішення. Звичайно, такий варіант неможливий для людей із суворим загальноприйнятим офісним графіком роботи. Однак сьогодні дуже багато людей переходять на чи віддалену роботу вільний графік і цілком змогли б практикувати поліфазний режим сну.

 

У будь-якому разі такі експерименти можна проводити лише за умови дотримання здорового способу життя. Це дуже важливо, адже перехід на новий незвичний режим сну – стрес для організму. Сподіваємося, що найближчим часом ми побачимо більше нових робіт учених, присвячених цій темі, і дізнаємося, чи можемо ми безпечно застосовувати систему сну Леонардо да Вінчі.