Чи може в реальному житті аромат кави, що бадьорить, розбудити людину, як це показують у рекламі по телевізору? Чи можете ви покластися під час сну на свій нюх і відчути, що каша на кухні вже давно догоряє разом із каструлею? На ці питання пошукаємо відповіді у цій статті.

 

Способен ли запах разбудить  Як відомо, звук чудово справляється із завданням повернути людину в стан неспання. Однак це не стосується запахів. Дослідження, проведені вченими Університету Браун (Провіденс, США) показують, що краще не розраховувати на свій нюх, поки ми спимо. Так, наприклад, нас не зможе розбудити запах горіння у разі пожежі.

 

Абсолютно всі учасники експерименту легко дізнавалися запахи в стані неспання, в момент переходу до сну (під час першої фази сну), а також у момент пробудження. Але уві сні цього не зробив жоден із учасників, ніхто на запахи не відреагував.

 

Сподіватися на свій нюх уві сні не можна, він є недостатньо чутливим чи ненадійним, і діяти як свого роду «дозорна система» не здатна. У цьому вся переконався професор психології Рейчел З. Герц.

Під час експерименту вченими було вивчено вплив під час сну двох абсолютно різних ароматів – м'ятного приємного аромату та неприємного різкого запаху речовини піридину. У дослідженні брали участь шестеро людей 20 років. На ніч учасникам одягали спеціальний пристрій – підборіддя, який дозволяв стимулювати носове дихання. Через трубку подавалися розведені повітрям запахи.

 

Реакція учасників на запахи тестувалася протягом двох ночей поспіль у різних фазах сну: швидкої та глибокої стадії сну. У всіх учасників реакція на запах м'яти була відсутня протягом усіх стадій сну. Різкий запах піридину викликав реакцію вкрай рідко, причому глибока фаза сну у всіх учасників «відключала» будь-які реакції і на піридин.

 

Примітно, що звук завжди служив чинником, що змушує учасників дослідження прокинутися. Помірної гучності звук призводить до пробудження в будь-якій фазі сну у всіх 100 відсотках випадків.

 

Більшість запахів, які розрізняє людина, надають стимулюючий вплив на трійчастий нерв. Дослідження показало, що обидва аромати (і м'яти, і піридину) надають на трійчастий нерв однаковий за силою вплив, незважаючи на те, що один з них приємний для людини, а інший неприємний.

 

Так, ми можемо дійти невтішного висновку, що людина, прокинувся від запаху кави – лише рекламна красива картинка. Адже в житті все навпаки, ми спочатку прокидаємося, а потім уже відчуваємо аромат кави, що бадьорить.