Недосипаєте? Чекайте на появу зморшок!

 

Скільки разів ми чули про шкоду недосипання! І це не так. Нестача сну справді може призвести до дуже негативних наслідків для нашого здоров'я, зовнішності та самопочуття. Медики та вчені лякають різними проблемами, починаючи від зниження сексуального потягу до захворювань серця.

 

Жінки часто наносять на шкіру спеціальний нічний крем від зморшок, сподіваючись якомога довше зберегти свою молодість, проте якщо кількість і якість самого сну недостатньо – чекай на появу зморшок. У чому тут річ? Недосипання призводить до підвищення рівня гормону кортизолу в нашій крові – він і заважає омолодження, адже кортизол уповільнює дію колагену. А як вам, напевно, відомо, білкові волокна колагену і багато в чому відповідають за пружність і гладкість нашої шкіри.

 

Шукаєте причини, чому не вдається схуднути? Зверніть увагу на режим сну!

 

Виявляється, у людей, які систематично сплять менше за належний час, підвищується ймовірність появи зайвих кілограмів. Нестача сну порушує гормональний баланс в організмі, зокрема рівновагу між гормонами греліном та лептином.

 

Грелін відповідає за почуття голоду та апетит, лептин сигналізує мозку про насичення. Хронічне недосипання провокує підвищення греліну в крові та зниження рівня лептину. Таким чином, людина частіше відчуває голод і довше не відчуває насичення, що призводить до переїдання. Травна система не в змозі впоратися зі збільшеним навантаженням. Метаболічні процеси в організмі порушуються. Результат – зайва вага і складності у боротьбі за стрункість.

 

 

Занадто багато часу проводите під штучним освітленням? Це погіршує якість вашого сну!


Якщо ви протягом дня буваєте на вулиці, і ваш організм отримує достатньо денного світла, у вас виробляється необхідна кількість гормону мелатоніну, який є регулятором добових ритмів людини.

 

Взимку особливо важливо стежити за тим, щоб максимально бувати на сонці – вплив денного світла в цей період просто необхідний.

 

Однак у нічний час штучне світло діє на організм протилежним чином – воно не допомагає синтезувати мелатонін, а пригнічує його вироблення. Коли ви допізна сидите за комп'ютером, в організмі відбуваються самі процеси. Так що більше натурального світла вдень і менше штучного в нічний!

 

У вашій спальні надто багато світла? Це може спровокувати появу зайвої ваги!

Освещение в спальне

Для гарного здорового сну потрібно, щоб кімната, де ви спите, була добре затемненою. Найкраще спати в абсолютній темряві. Дослідження показують, що навіть незначне джерело світла, наприклад, циферблат, що світиться на телевізорі, може порушити цикл вашого сну. Вчені вважають, що світло в кімнаті в нічний час збиває з пантелику ваш організм і призводить до порушення метаболізму, що загрожує появою зайвої ваги.

 

Недосипаєте? Не покладайтеся на власну пам'ять!


Хочете завжди мати можливість покластися на свою пам'ять? Подбайте про необхідну кількість свого сну. Недосипання призводить до сильного погіршення пам'яті. Результати дослідження голландських вчених це підтверджують: лише одна безсонна ніч негативно позначається на нашій пам'яті. Важлива інформація належним чином обробляється та відкладається в корі головного мозку та гіпокампусі лише за умови гарного глибокого сну. Цей факт слід особливо враховувати студентам та учням і завжди намагатися забезпечити собі глибокий якісний сон.

 

Мучитеся безсонням? Підвищити якість сну допоможе спорт!


Наукові дослідження підтверджують наявність тісного взаємозв'язку між фізичною активністю вдень та якістю сну вночі. Людям, які довго не можуть заснути і страждають від неспокійного сну, варто приділити більше часу спортивним заняттям вдень. Достатньо всього 20 хвилин гімнастики або пробіжки в парку 4-5 разів на тиждень. Чим якіснішим буде ваш нічний сон, тим більше сил та енергії буде після пробудження, і тим більше буде бажання активно рухатися протягом дня. Спорт і правильний сон – найважливіші складові нашого здоров'я та надійні помічники у досягненні гарного самопочуття та покращення зовнішності.

 

Звикли пити тепле молоко перед сном? Фахівці рекомендують замінити його на бананово-молочний коктейль!

Бананово-молочный коктейль

 

Ми з дитинства чули про користь склянки теплого молока, випитого перед сном. Цей напій дійсно сприяє більш швидкому засипанню через амінокислоту триптофану, що входить до його складу, яка є «будівельним матеріалом» для гормону мелатоніну. Цей гормон відповідає за регулювання добових ритмів людини і, відповідно, за засипання. Однак у випадку з теплим молоком великий відсоток триптофану блокується нашим мозком. Щоб зробити мозок більш сприйнятливим до цієї речовини, варто вживати молоко разом із легкими вуглеводами. Дослідження, проведені в Австралії, показали, що ідеальним «снодійним коктейлем» є молочно-банановий коктейль.

 

 

 

Любите довго спати? Ваше здоров'я у небезпеці!


Все добре в міру - це прислів'я також застосовне і до сну. Ми вже говорили про небезпеку недосипання для зовнішності, здоров'я та настрою. А як же справа з надмірною кількістю сну? Дані, підтверджені науковими дослідженнями, показують, що сон понад 8-9 годин обертається для людини тими самими наслідками, що і її недолік. Любителям поспати довше слід побоюватися порушення біоритмів та пам'яті.

 

Вважаєте, що спите "на одному диханні"? Насправді ваш сон має особливу структуру!


Якщо ви за ніч жодного разу не прокинулися, це не означає, що ваш сон це один безперервний процес. Сон неодмінно проходить кілька циклів за ніч, після кожного з яких слідує міні-пробудження, але просто ми його рідко помічаємо. За ніч проходить приблизно 5 циклів глибокого сну, тривалістю близько півтори години кожен. Між циклами є маленькі напівсонні моменти, а цикл завершується пробудженням. Тому навіть якщо ви цього не пам'ятаєте, на якісь миті ви прокидалися.

 

Постійно ділите з партнером ковдру уві сні? Цим ви позбавляєте одне одного повноцінного сну!


Тільки уявіть, ваш партнер може позбавляти вас дві години сну на добу! Хропіння є поширеною проблемою, яка впливає на якість сну. Проте британські вчені провели дослідження і дізналися, що перетягування ковдри – лідер серед чинників, що крадуть сон. Можливо, варто задуматися про покупку двох ковдр?

 

Под одеялом

Обожнюєте ночами сидіти у соціальних мережах? Отримайте проблеми з навчанням!


Планшети, нетбуки, смартфони – ці сучасні гаджети дозволяють нам перевіряти пошту чи спілкуватися у соціальних мережах, перебуваючи у ліжку. Однак, це негативно впливає на якість сну. Американські вчені запевняють, що листування з друзями в пізній час стає причиною погіршення концентрації, уваги і пам'яті і, відповідно, погано позначається на навчанні. Особливо це стосується підлітків.