Людина проводить у своєму ліжку дуже багато часу, але справа не тільки в кількості проведених годин, але також у їхній величезній важливості - 
адже від якої якості ліжко залежить не тільки наш сон, самопочуття і настрій наступного дня, але і наше здоров'я. 
Хвороби хребта, головний біль часто бувають наслідком неправильно підібраного ліжка.

 

Яким би гарним не було по вигляду ваше ліжко, як би вдало не вписувалася в ваш інтер'єр, як би не радувала ваше око своїм дизайном, 
в першу чергу, вона повинна радувати вашу спину. Тому поставтеся до вибору цього предмета меблів серйозно та відповідально.

 

Незважаючи на простоту конструкції, ліжко складається з декількох важливих функціональних елементів:

Каркас кровати

  •   каркас, зазвичай прямокутної форми, що складається з чотирьох панелей;
  •   основа, яка кріпиться на каркас ліжка та є опорою для матраца;
  •   спинка (одна або дві);
  •   матрац;
  •   опорні елементи (ніжки чи ящик для зберігання постільної білизни).


  Основним елементом ліжка є каркас. При сучасних технологіях виготовлення меблів каркаси       роблять дерев'яними, металевими, із ДСП, МДФ, пластику. Але все ж таки традиційно, це –     дерев'яна або металева конструкція. Дерев'яний каркас - зазвичай прямокутна рама, що   складається з чотирьох панелей розбірних. Металева рама виконується, як правило, цільною, а у   двоспальних ліжках дві рами скріплюються болтами.

 

Особливу увагу необхідно приділити підставі. Адже від його конструкції залежить вибір матраца. Підстави бувають

 

  1. жорсткими, виконаними з фанери або дерева;
  2. решітчастими, тобто рейки-ламелі монтуються поперек рами;
  3. пружинні, виготовлені з гуми чи металу.


Сьогодні все частіше перевагу віддають ґратчастим підставам. Порівняно з суцільною, ця основа дихає, добре провітрюється. Його головний елемент – ламелі, які є головними «трудягами» та несуть основне навантаження. Гнучкі планки закріплюються на каркасі з металу або дерева спеціальними тримачами, які амортизують навантаження, реагуючи на кожну зміну пози людини уві сні

 

На що слід звернути особливу увагу! Ламелі, залежно від деревини, з якої вони виготовлені, мають різні експлуатаційні якості. Наприклад, букові ламелі відрізняються більшою міцністю, вони не розсихаються з роками, придатні як для дитячих ліжечок, так і для людей з великою вагою.

 

Також букові і березові планки більш пружні, ніж панелі, виготовлені з сосни.

 

Однією з важливих характеристик ліжка є густина натягу планок. Чим відстань між ними більша, тим менше навантаження, яке здатне витримати основу ліжка.

 

Ламелі різняться за розміром. Вони можуть бути вузькими (від 3 до 4 сантиметрів) та широкими (від 7 до 9 сантиметрів). Великою кількістю вузьких ламелей, за рахунок легкого пружного ефекту досягається додатковий комфорт. Широкі ламелі здатні витримати велике навантаження.

 

Основа ліжка відрізняється способом кріплення ламелей, воно може бути

 

  • врізним
  • накладним пластиковим
  • накладним гумовим
  • пружинним


Також основа з ламелів може відрізнятися можливістю регулювання жорсткості ламелей. Так, підстави бувають

 

  • з решітками без можливості змінювати жорсткість ламелей
  • з часткової можливості регулювати жорсткість ламелей (можна змінювати жорсткість лише в окремій частині)
  • можливість регулювання жорсткості ламелей по всій їх довжині


Існують також різні варіанти механізмів трансформації основи

 

  • основа, в якій не передбачається можливість трансформації
  • основа під матрац з ручним механізмом трансформації
  • основа, яка трансформується за допомогою електроприводу


Розміри каркасу


Вибираючи основу ліжка, потрібно враховувати їх ширину та висоту. Стандартне односпальне ліжко має 90 сантиметрів ширини, а двоспальне 160-200 сантиметрів. Довжина ліжка зазвичай буває в діапазоні від 19 до 22 метрів

 

Тепер поговоримо про висоту ліжка. Зазвичай, висота матраца від рівня підлоги знаходиться на відстані 50 см. Це оптимальна висота, яку рекомендують ортопеди для правильного підйому з ліжка. Але іноді молодь обирає ліжка з каркасом на рівні статі, для людей похилого віку такий варіант неприйнятний.

 

Якщо ліжко призначене для маленької дитини, тоді воно має бути забезпечене бортиками, що забезпечують безпеку дитини.

 

Размеры каркаса

Чим керуватися при виборі ліжка?

 

  1. Ліжко слід вибирати, виходячи з індивідуальних особливостей людини: її ваги та зростання, звичної пози сну, способу життя. Добре проконсультуватися у лікаря-ортопеда, можливо для стану вашої спини потрібні особливі рекомендації. Високій людині краще спати на ліжку без спинки, а людям із надмірною вагою потрібен каркас, обладнаний додатковими кріпленнями.
  2. Каркас слід підбирати після того, як вибрано модель матраца, щоб було правильне співвідношення рівнів анатомічності та ортопедичності.
  3. Слідкуйте за тим, щоб матеріал, з якого виконаний каркас був екологічним. У вашій спальні кожна деталь повинна сприяти здоровому та якісному сну.