Сон - дивовижний і не до кінця розгаданий вченими процес. Особливо багато загадок залишається пов'язаних зі сном малюків, які не можуть самостійно розповісти про свої відчуття і сновидіннях. Сьогодні ми розповімо деякі цікаві факти про дитячому сні, які допоможуть вам краще пізнати свою дитину.

 

Дитячий сон відрізняється від дорослого


Як відомо, сон не є «одноpодним», він складається з певних етапів. Фаза швидкого сну, яку також називають парадоксальним сном, характеризує швидкими рухами очей, які свідчать про те, що людина в даний момент бачить сновидіння. Примітно, що дитина, яка перебуває в утробі матері, також проходить цю фазу під час свого сну і бачить сни. Однак вчені до цих пір не можуть зрозуміти, що саме снитися малюкові.

 

На третьому триместрі вагітності плід проводить уві сні велику частину часу. Вчені підрахували, що близько 50 відсотків цього часу у них становить якраз фаза швидкого сну. Для новонароджених дітей також властиво 50 відсотків часу свого сну проводити в цій фазі. У дорослого ж людини фаза швидкого сну становить близько 25 відсотків.

 

Ви можете помічати такі ознаки сновидінь у вашого новонародженого малюка, як здригання, щебет, посмішка, бурмотіння, активні рухи очних яблук дитини під повіками.

 

Всі маленькі діти прокидаються по ночах


Не варто думати, що дитина повинна весь час міцно спати, не прокидаючись. Насправді, абсолютно всі люди проходять через періоди короткочасного пробудження під час нічного сну, як дорослі, так і діти. Це відбувається перед переходом в фазу легкого сну. Тільки один малюк швидко повертається в сон, перевернувшись на бік або просто притулившись до ковдри, а іншій дитині потрібна допомога дорослого, адже самостійно йому важко заспокоїтися і знову глибоко заснути.

 

Не переживайте, якщо ваша дитина прокидається вночі, це не є свідченням будь-яких порушень. Такі пробудження - нормальний фізіологічний процес.

 

Цикли сну у новонароджених дітей коротші, ніж у дорослих


Один цикл сну дорослого становить приблизно 90 хвилин, а у новонародженого малюка все фази сну встигають пройти за 60 хвилин. Більш того, для немовлят характерна трохи інша послідовність стадій сну. Так, буквально відразу після засипання у малюка може наступити фаза швидкого сну, про що свідчитимуть підстрибування, гримаси, посмішки, прицмокування і т.п. Або ж дитина може пройти спочатку фазу поверхневого сну, за яким послідує швидкий сон. У дорослої людини, як правило, проходить спочатку фаза легкого сну, потім глибокого, а потім слідує швидкий сон.

 

Якщо дитина недосипає днем, це не призведе до того, що він краще буде спати вночі


Проблема нічного недосипання знайома дуже багатьом батькам малюків. Іноді їм здається, що якщо дитині не давати спати вдень, особливо у вечірній час, нічний сон буде більш тривалим і спокійним. Однак така поведінка може негативно позначатися на здоров'ї та поведінці дитини. Вимушене неспання приводить до того, що крихта починає вести себе неспокійно, плакати, стає гіперактивним, примхливим і сильно втомлюється. Відсутність належної кількості денного сну провокує зростання рівня гормону стресу, в результаті чого і нічний засинання стає більш проблематичним.

 

Пам'ятайте, дитина обов'язково повинен заповнювати свою потребу у відпочинку і сні. Єдине, стежте, щоб малюк не спав надто довго в другу половину дня, і поступово перебудовуйте режим сну і неспання. Стрес і втома не підуть малюкові на користь.

 

Не варто переживати, якщо дитина спить уривками


Чи не є будь-яким порушенням, якщо дитина протягом дня спить безперервно по 20-40 хвилин. Особливо часто така ситуація зустрічається, коли діти сплять на спині, а адже саме такий стан є правильним для малюка під час сну. Причина короткого сну в тому, що дитина переходить з однієї стадії в іншу, здригається, переміщається, прокидається і потім йому вже складно повернутися в глибокий сон. Коли малюк навчиться перевертатися з боку на бік, приймати комфортне положення, він буде спати спокійніше і довше.

 

Сон дитини у віці до півроку може кілька разів поліпшуватися або погіршуватися


Від народження до півроку сон дитини може змінюватися кілька разів, стаючи як більш тривалим і спокійним, так і більш коротким і переривчастим. Малюк росте, в його організмі постійно відбуваються зміни, які можуть відбитися і на якості сну. Навіть якщо ваша дитина перші кілька місяців завжди спав спокійно, в подальшому він може почати прокидатися серед ночі. Багато батьків відразу сприймають це як сигнал, що малюк голодний, і починають його годувати, що нерідко призводить до перегодовування. Якщо ваша крихітка прокидається вночі, не варто відразу годувати, спробуйте погладити дитину або взяти його на ручки. Так малюк заспокоїться і зможе знову заснути.


Дитина не потребує нічних годівлях після півроку