Швидкий сон називають також стадією швидких рухів очей, звідси і скорочення ШРО або REM-сном – скорочено від англійського rapid eye movement. Свою назву стадія отримала через те, що для неї характерні швидкі обертання очей під закритими століттями сплячого і бачить сновидіння людини. Як виявилося, у 90 відсотках випадків людина розповість про яскраві живі сновидіння, якщо його розбудити саме на цій стадії. Швидкий сон має різну тривалість. Так, у першому циклі він може тривати 10-15 хвилин, а перед пробудженням – до 1 години.

 

Сон людини закономірно минає кілька стадій, які кілька разів повторюються протягом ночі. Сон вчені поділяють на повільний і швидкий, ці стадії чергують один одного, поки ми спимо. Ці два види відрізняються один від одного біоелектричною активністю мозку.

 

Повільний сон проходить 4 стадії, після чого слідує швидкий сон. Розглянемо докладніше його особливості, і чим він цікавий.

 

Швидкий сон називають також стадією швидких рухів очей, звідси і скорочення ШРО  або REM-сном – скорочено від англійського rapid eye movement. Свою назву стадія отримала через те, що для неї характерні швидкі обертання очей під закритими століттями сплячого і бачить сновидіння людини. Як виявилося, у 90 відсотках випадків людина розповість про яскраві живі сновидіння, якщо його розбудити саме на цій стадії. Швидкий сон має різну тривалість. Так, у першому циклі він може тривати 10-15 хвилин, а перед пробудженням – до 1 години.

 

Гипнограмма сна здорового человека среднего возраста

Варто зазначити, що для організму людини, повноцінного її відпочинку та відновлення функцій, важливими є обидві стадії сну, кожна з яких відіграє певну роль. Вчені не вивчили ще цю сферу до кінця, проте вважається, що повільний сон дозволяє відновлювати енерговитрати за день та закріплювати в пам'яті формальні знання, а швидкий необхідний для психологічного захисту, забезпечує переробку інформації та обмін динними між свідомістю людини та її підсвідомістю.

 

Під час швидкого сну людина стежить очима за зображенням у своїх сновидіннях, і тому рухаються очі. У людей сліпих від народження фаза швидкого сну теж є, проте швидких рухів очей не відбувається, адже їм сняться відчуття та звуки.

 

Вчені підрахували, що швидкий сон займає приблизно 20-25 відсотків. ШРО триває, як правило, від півтори до двох годин на ніч.

 

Також дослідники зафіксували, що для швидкого сну характерні такі ознаки, як збільшення ритму ЕЕГ, пульсу, дихання. Незважаючи на те, що такі показники властиві більш поверховому сну, у стадії ШРО людини розбудити складніше, ніж у стадії повільного сну.

 

Про важливість ШРО у розвиток мозку свідчить багато досліджень. Так було встановлено, що у дітей, які народилися раніше терміну, фаза ШРО займала до 75% сну, а у доношених малюків – 60%. При цьому у дорослої людини, як ми вже згадували, ШРО становить 20-25%, а у людей похилого віку - близько 15%. Це вважається непрямим підтвердженням, що ШРО необхідний нашому мозку для аналізу умов довкілля та адаптації.

 

Експерименти показують, що нехтувати важливістю фази швидкого сну небезпечно для здоров'я та життя. Піддослідні миші, яких позбавляли швидкого сну, за 40 днів помирали. Миші, яких позбавляли повільного сну, залишалися живими. Таким чином, ми бачимо, що життя може залежати лише від кількох годин швидкого сну на день.

 

Важливо пам'ятати, що прийом деяких снодійних препаратів може бути дуже небезпечним для здоров'я саме з тієї причини, що вони пригнічують ШРО. У результаті людей, які їх приймають, можуть розвиватися порушення психіки, які бувають настільки серйозні, що призводять до суїциду. При прийомі таких снодійних ламається режим сну, тому їх вживання краще уникати.

 

За ШРО людина бачить найяскравіші сновидіння. Під час інших стадій людина теж бачить сни, але запам'ятовуються вони погано і досить розмиті і нечіткі. Вчені ж кажуть, що добре запам'ятати сон можна лише у тому випадку, якщо прокинутися у фазі швидкого сну.

 

Від стадії сну, в якій ми прокидаємося, залежить не тільки, чи запам'ятаємо ми наші сновидіння, але також і наше самопочуття після пробудження. Найневдалішою стадією для пробудження є повільний сон. Якщо ви прокинетеся в цей період, почуватиметеся пригніченим і розбитим.

 

Ідеальним часом вважається пробудження після закінчення ШРО. Будильник може розбудити вас, незалежно від оптимального моменту, а ось самостійно ви прокидаєтеся найчастіше саме тоді, коли потрібно.