Ліжко виконує дві важливі функції в будинку: перш за все, воно має забезпечувати комфортний здоровий сон, а по-друге, це частина інтер'єру квартири, тому вона також повинна вдало вписуватися в простір кімнати і гармоніювати з рештою дизайну. У випадку з ліжком покупець найчастіше шукає своє «ідеальне» поєднання практичності та зручності зі стильним дизайном.

 

Пошуки ліжка – завдання не з найпростіших. Існує великий вибір конструкцій, розмірів, різноманітних матеріалів. Сьогодні ми розповімо вам, на які важливі моменти потрібно звернути увагу при покупці ліжка, щоб багато років поспіль радіти своєму правильно зробленому вибору.

 

Розмір ліжка


Розмір ліжка залежить від габаритів вашої спальні та від того, скільки людей збираються на ній спати, а також від особливостей їхньої комплекції.

 

Перед походом по магазинах або пошуком відповідного варіанту в інтернеті рекомендуємо вам зробити виміри, щоб знати, яке за розміром ліжко ідеально вписується у відведене для неї місце. Основними параметрами розміру є довжина спального місця і довжина-ширина кістяка. Залежно від ширини ліжка бувають односпальними – 80-90 сантиметрів, полуторними – 110-150 сантиметрів та двоспальними – 160-180 сантиметрів. Стандартною вважається довжина спального місця 195–200 сантиметрів.

 

Для просторих кімнат можна вибирати великі двоспальні ліжка з великим декором, вони виглядатимуть цілком доречно. Для малогабаритних спалень підійдуть лаконічні варіанти, що дозволяють заощадити простір. Не забувайте враховувати особливості зростання людини, адже сон на надто короткому та вузькому ліжку може перетворитися з повноцінного відпочинку на нічний кошмар.

 

Існує метрична та англійська системи заходів, які використовуються для ліжок. Перша застосовується, зазвичай, європейськими виробниками, друга – американськими. Меблеві виробники зі США розміри ліжок вважають у дюймах та футах, а європейські компанії – у метрах та сантиметрах.

 

Односпальная кровать

Односпальні ліжка


Типовим для Європи є довжина ліжок 200-210 сантиметрів, а варіюється переважно лише їх ширина. До одномісних відносяться матраци або ліжка, що мають від 90 до 100 сантиметрів завширшки. Американський варіант – розмір Twin із шириною 99 та довжиною 190 сантиметрів. Таке ліжко розраховане на людей невеликого зросту. В Україні вона пропонується переважно як варіант ліжка для підлітків. Також таке рішення нерідко використовується у гостьових спальнях.

 

Полуторная кровать

Полуторні ліжка


Грубо кажучи, це вузьке ліжко, призначене для двох людей. У Європі вона вважається двоспальною та має ширину 140-160 сантиметрів. Американські виробники пропонують на вибір варіанти Double (він же Full) 137,2х190 сантиметровому або модифікацію Quеen 152,4х203,2 сантиметра.

 

Двуспальная кровать

Двоспальне ліжко


Європейський варіант повноцінного двоспального ліжка виготовляється із шириною 180 або 200 сантиметрів. Американці називають такі ліжка "королівськими" двоспальними. У деяких виробників зі США ви також зможете придбати більш широкі «східні королівські» ліжка (StаndardKing, EаsternKing, King шириною 193-198 довжиною 203,2 сантиметри) або більш довгі «західні» (WеsternKing, СaliforniaKing2 шириною) 36 сантиметра).

 

Якщо ви не можете визначитися із розміром ліжка, протестуйте його. У меблевих магазинах вам без проблем нададуть таку можливість. Ляжте на ліжко, потім зігніть руки в ліктях так, щоб торкнутися вказівними пальцями на рівні грудей. Тепер зверніть увагу на свої лікті - чи не звисають вони з матраца? Якщо так, то потрібно вибрати ширший варіант. Інакше спати та перевертатися з боку на бік вам буде некомфортно. У такому разі замість односпального краще вибрати все-таки полуторне ліжко.

 

Ну і звичайно, не забувайте, що зовсім особливі вимоги до розміру або інших характеристик ліжка завжди можна втілити, купивши ліжко на замовлення.

 

Моделі ліжок


Всі існуючі ліжка можна поділити на два типи: класичні та розкладні. І якщо з класичними моделями все зрозуміло, ліжка-трансформери бувають досить різноманітними.

 

Для малогабаритних квартир таке рішення, як диван-ліжко або крісло-ліжко часто виявляється дуже вдалим, особливо якщо кімната виконує не тільки функцію спальні, але й, наприклад, вітальні. У складеному вигляді вони займають мало простору, а в розкладеному дозволяють отримати повноцінні спальні місця.

 

  • Великою популярністю користуються ліжка-трансформери «єврокнижка», у яких при розкладанні сидіння висувається вперед, а на простір, що утворилися, кладуть подушки спинки.
  • «Акордеон» - диван, який оснащений роликами та ґратами та розкладається у ліжко за принципом гармошки.
  • Також нерідко покупці віддають перевагу «французьким розкладачкам», етап розкладання яких складається з трьох частин. При розкладанні спочатку знімають подушки сидіння, а потім з-під них дістають складені втричі матрац на міцному каркасі. У розкладеному вигляді матрац розташований перпендикулярно до спинки дивана і спирається він на металеві ніжки.
  • Існує також диван-ліжко «дельфін», у якого спальне місце викочується з-під сидіння.
  • Одним із популярних для щоденного сну варіантом є модель диван-книжка або «клік-кляк». Механізм досить простий - людина піднімає сидіння до характерного клацання (через яке диван і отримав свою назву), після чого диван розкладається.


Якщо вам потрібне ліжко-трансформер, у виборі вам допоможуть менеджери та консультанти меблевих магазинів. У цьому випадку має велике значення, як часто ви розкладатимете цей диван, чи використовуватимете його для постійного сну і т.п. А ми зупинимося на особливостях класичних ліжок.

 

Конструкція ліжка


Ліжко має дві основні складові частини – це каркас та матрац.

 

Від якості каркаса залежить, як довго вам прослужить ваше ліжко. Обов'язково приділіть увагу при купівлі основи матраца, яка служить опорою. Часто основу матраца називають також рамою або ґратами.

 

Основа ліжка є рамою, виконаною з дерева або з металу, до якої кріпляться рейки. Найчастіше при виробництві таких рейок використовується бук або береза. Міцність ліжка багато в чому залежить саме від кількості рейок в її основі. Бажано, щоб рейки оснащувалися регуляторами жорсткості, що дозволяють робити ліжко м'якшим або жорсткішим.

Конструкция кровати

Дерев'яна рейкова основа коштує відносно недорого і добре провітрюється. Однак для них характерний такий недолік, як відсутність опори між рейками, у результаті матрац може ставати хвилястим, і спати на ньому буде вже не так комфортно. Служать такі ліжка не дуже довго і здатні з часом втрачати початкову пружність та форму.

 

Пластикові основи ліжок виготовляються за допомогою спеціальних пластмасових пружинних елементів. Такі ліжка можуть оснащуватися пультами управління регулювання положення ліжка. Пластикові основи можуть похвалитися хорошими ортопедичними якостями, міцністю, довговічністю (термін служби понад 15 років) та зручністю у використанні. Серед недоліків – висока вартість та погана вентильованість нижньої частини матраца.

 

Металева основа (сітка) є найдовговічнішою (служить понад 25 років) і має найнижчу вартість. При цьому така основа буває занадто жорсткою і потребує певних навичок при складанні.

 

Наявність ящика для білизни

 

Наличие бельевого ящика

Для невеликої спальні питання наявності ящика для білизни може виявитися дуже принциповим, адже такі постільні приналежності, як ковдри і подушки займають багато місця.

 

Звертайте увагу на цей приємний бонус при покупці. Білизняні ящики розміщуються під основою матраца і не вимагають на відміну від шаф і комодів додаткової площі в кімнаті. Їх роблять або висувними, або стаціонарними.

 

Матеріал


Матеріал залишається одним із найважливіших факторів при купівлі ліжка. Сьогодні ви знайдете у продажу ліжка з натурального дерева, масиву або шпону натурального дерева, ДСП, ЛДСП, МДФ та металу.

 

Природно, екологічно чистим і нешкідливим матеріалом є натуральне дерево. При цьому воно тішить своєю довговічністю та прекрасним зовнішнім виглядом. Оптимальними для виготовлення ліжок вважаються такі породи, як дуб, хвойні, береза та бук.

 

Не поступається за якістю та екологічністю дереву також металева основа ліжок. Основна проблема цього матеріалу – його «нелюбов» до вологи, що провокує корозію металу. Однак останнім часом виробники пропонують спеціальні ефективні захисні лаки та фарби, які добре себе зарекомендували у запобіганні появі корозії.

 

МДФ, ДСП та ДВП також все частіше використовуються сучасними виробниками меблів. Дерев'яні плити дають можливість робити ліжко легшим, суттєво збільшує можливі модифікації та дозволяє знизити ціну. Одним із найпоширеніших доводів проти деревних плит є використання при їх виробництві шкідливих для здоров'я складів. Однак важливо пам'ятати, що сучасні меблеві компанії, що виготовляють якісні меблі із МДФ, ДВП, ДСП, використовуються спеціальні технології для усунення можливості впливу формальдегідів на людину.

 

Тут головне, не орієнтувати на найнижчу ціну, адже за нею може ховатися низька якість. При покупці вимагайте продавця гігієнічний сертифікат, щоб переконатися в безпеці продукції.

 

Вибравши хороше ліжко вам потрібно обов'язково подбати про якісний комфортний матрац. Тоді здоровий сон, відпочинок та відновлення сил вам забезпечені! Особливостям вибору матраца присвячена окрема стаття.