Давайте розберемося, що приховує положення тіла під час сну.

Важливо розуміти, що поза людини уві сні може змінювати в залежності від обставин. Так звичної позою для людини може бути положення на спині, а під час стресу або хвороби він приймає позу «ембріона» на боці. Тому, якщо людина спить певним чином завжди, то поза може свідчити про риси його характеру, а якщо він приймає таке положення уві сні тільки в конкретний період, це говорить про його психоемоційному стані на даному етапі.

 

Поза «ембріона»
Поза «ембріона» - положення на боці, зігнуті коліна підтягнуті практично до грудей, між колін може бути затиснута частину ковдри або подушка. Людина, сплячий в такій позі, нерідко займає лише незначну частину спального місця.

 

Таке положення тіла нагадує про позі, характерною для дитини в материнській утробі. Спроби підсвідомо повернутися в стан ембріона говорять про гостру потребу людини в безпеці та захисті. Дитина в животі у мами надійно захищений від зовнішнього світу, тому у важких життєвих ситуаціях нам деколи так хочеться скрутитися «калачиком», забути про все і знову відчути колишню безпеку, безтурботність і спокій.

 

Якщо для людини така поза є звичною, і він спить так завжди, то це свідчить про тривожному і нерішучого характер. Це показник, що людина була дуже залежна від матері і не зміг повністю відокремиться від неї в юності, стати самостійною і незалежною особистістю. Тепер він постійно відчуває потребу в підтримці і допомозі з боку інших людей.


Для людей, що спали в позі ембріона, характерні тривожність, замкнутість, труднощі зі спілкуванням, нерідко вони мають проблеми з виразом своїх почуттів і емоцій. Вони не зав'язують дружбу швидко і невимушено, побудова близьких і довірчих відносин для них займає, як правило, більше часу, ніж у інших. Однак, якщо дружба склалась - вона буде довгою!

 

Поза "Зірки"

Поза «зірки» - положення тіла на спині або на животі, ноги і руки широко розкинуті в різні боки. Кінцівками людина намагається зайняти якомога більшу частину простору ліжка.

 

Така поза говорить, що людина хоче демонструвати сою значимість, заявити про себе, свої потреби і бажання. Така особистість може мати завищену самооцінку, за якої нерідко ховаються різні комплекси неповноцінності.

 

Людина, сплячий в такій позі, може занадто велике значення надавати їм здається, звеличувати його, демонструвати надмірну наполегливість, упертий характер або часом навіть проявляти агресивну поведінку.

 

Людина може підсвідомо вибирати позу «зірки» для сну в результаті певних ситуативних проблем в своєму житті. Так, наприклад, хтось намагається зайняти «територію» в роботі або особистому житті, і людина своєю позою намагається відстояти своє. Уві сні руками і ногами він позначає власний простір і заявляє, що він не допустить посягань на свою «територію».

 

Часом позу зірки приймає людина, коли відчуває неймовірний підйом сил і знаходиться в даний момент на вершині успіху в певній сфері.

 

Поза «солдата»
Поза «солдата» - положення лежачи на спині, pуки витягнуті по швах.

 

Така поза звична для людей замкнутих, закритих, дисциплінованих і вимогливих до себе і оточуючих. Така людина не потерпить панібратського відносини, він любить тримати дистанцію у відносинах з оточуючими людьми, поведінку його зазвичай стримано, він не схильний до багатослівності.

 

Це - людина справи. Він не стане довго розповідати про свої плани, а просто здійснить задумане. Прямолінійність і деяка жорсткість - ось характерні риси людини, сплячого в позі «солдата».

 

Поза «короля»


Поза «короля» - положення лежачи на спині з розслабленими розкинутими руками вздовж тіла і з прямими ногами. Поза розслаблена, але не розхлябана. Вибір такого становища для сну - ознака впевненого в собі людини, для якого характерними рисами є прямолінійність і відкритість. Такі люди не схильні плести інтриги, вони, як правило, вибираються прозорі схеми ведення справ. При своїй чесності і порядності, такі індивідууми можуть здаватися грубимііз свою прямолінійності.
Для любителів пози «короля» властиві виражені лідерські якості.

 

Поза на животі
Поза на животі, руки витягнуті над головою, ноги прямі або злегка напівзігнуті.

 

Поза характерна для досить закритих і замкнутих людей, які вважають за краще не виставляти напоказ свої емоції і почуття. Сон в такому положенні свідчить про важливість для людини визначення межі свого простору і захисту його від непрошених гостей. Так, наприклад, людина намагається не допустити в своє особисте життя сторонніх людей.

 

Любителі даного положення під час сну незалежні у своїх судженнях і поведінці, а також досить самостійні по життю. Для них не характерно легко йти на поводу у тих, що оточують, переконати їх у чомусь досить проблематично.