Раніше в нашому блозі ми розповідали, як вибрати теплу ковдру, яка така актуальна в зимовий час. Сьогодні приділимо увагу особливостям вибору ковдри для літа, щоб знати, як забезпечити собі легкий, здоровий та комфортний сон літніми ночами.

 

Ковдри, які ми умовно віднесемо до категорії «літніх», не повинні використовуватися виключно цього сезону. Люди, у яких в спальні взимку температура повітря вище 22-23 градусів, цілком можуть користуватися такими ковдрами цілий рік. Єдине, вони не підійдуть для сну у холодному приміщенні за температури 15-20 градусів. У такому разі краще звернути увагу на пухові, вовняні чи синтетичні варіанти.

 

Літні ковдри бувають натуральними та синтетичними. Натуральні матеріали представлені переважно рослинними волокнами: бамбукове, евкаліптове, бавовняне і т.п. Також для літа чудово підходять шовкові ковдри.

 

Наповнювач – бамбукове волокно

Бамбуковое волокно

Для літнього сезону ковдра з наповнювачем з бамбукового волокна – справді чудовий вибір. Цей екологічно чистий матеріал має цілу низку переваг: він м'який на дотик, легкий, здатний легко вбирати і випаровувати надлишки вологи, а також забезпечує хорошу циркуляцію повітря. Це дозволяє йому створювати комфортну температуру як у опалювальний сезон взимку, так і спекотними літніми ночами.

 

Бамбукова ковдра чудово підійде людям страждаючим на алергію або астму, адже такий наповнювач гіпоалергенний. Бамбук є невибагливою рослиною, при його вирощуванні не використовуються жодні добрива, що робить волокно, отримане з нього, безпечним та екологічно чистим матеріалом.

 

 

Крім цього бамбукове волокно має виражені антибактеріальні якості, в ньому не заводяться ніякі пилові кліщі. Матеріал не накопичує статичну електрику і не вбирає сторонніх запахів. Таким чином, навіть якщо ви надовго поклали бамбукову ковдру зберігатися в шафу, вона не набуде небажаних ароматів вогкості, засобів від молі тощо.

 

У догляді ковдри з бамбуковим наповнювачем досить прості та непримхливі. Після покупки виробу, струсіть його добре і розправте, залиште на якийсь час, щоб ковдру наситилося повітрям. Так воно стане більш м'яким та пухнастим. Не зберігайте ковдри довгий час в упаковці, це може призвести до деформації волокон та пошкодження.

 

Рекомендується час від часу провітрювати бамбукову ковдру в тіні на балконі, струшувати і збивати. Ковдра можна прати вручну, а також у машинці на делікатному режимі. Температура води має бути не більше 30 градусів. Не використовуйте відбілювачі та кондиціонери для білизни. Після прання вмикати режим віджимання не рекомендується. Бамбукове волокно швидко сохне і не схильне до гнилі.

 

Наповнювач – шовкове волокно

Шелковое волокно

Шовк - це натуральний, екологічно чистий наповнювач, який використовується у виробництві постільних речей вже дуже давно. Шовк цінується за свої гіпоалергенні якості, у такому наповнювачі не розвивається патогенна мікрофлора. Пил не накопичується в такому наповнювачі, за рахунок чого в ньому не заводяться пилові кліщі-сапрофіти, адже саме продукти життєдіяльності цих кліщів і здатні викликати алергію.

 

Шовкове волокно має відмінну гігроскопічність, воно може вбирати вологу, обсяг якої становить до 30% ваги самого наповнювача. Це робить таку ковдру чудовим варіантом для спекотного сезону.

 

 

 

Шовкове волокно вважається надзвичайно корисним для шкіри, оскільки містить велику кількість протеїнів, які мають на неї сприятливий вплив.

 

У догляді ковдри з шовковим наповнювачем не такі прості. Їх не дозволяється прати в машині та вручну. Плями можуть бути усунені спеціальними засобами при локальному чищенні. Іноді його потрібно просушувати, якщо вам здається, що виріб поважшав і погіршав гріти. Для цього його просушують на сонці, не виймання з підковдри або окремо, але вже не під прямим сонячним промінням. Не можна довго зберігати шовк у вакуумних упаковках, цей матеріал повинен дихати. Також можна нашкодити ковдрі, якщо при зберіганні покласти на неї важкі речі.

 

Ціна на шовкові ковдри може суттєво відрізнятися. Це тим, що наповнювач таких ковдр буває різним. Існує наповнювач «тусу», який виготовляється з дешевшого різновиду шовку. Це дикий шовк, який виробляється шовкопрядами у природних умовах проживання. У природі такий шовк часто має темно-коричневий відтінок, тому для такого матеріалу використовують щільні чохли, що не просвічуються.

 

Часто для відбілювання шовку «туса» використовуються хімічні речовини, після дії яких він набуває білого або світло-жовтого кольору. Однак хімікати можуть негативно впливати на структуру шовку, що призводить до втрати його властивостей.

 

Інший вид шовку - матеріал вищої якості "Малберрі", який виробляється тутовими шовкопрядами. Він не піддається жодним впливам, які можуть погіршити його властивості як наповнювача для ковдр. Вироби із цього сорту шовку створюються вручну. Це, безумовно, відбивається і на їх вартості – ціна таких ковдр набагато вища за вироби з сорту шовку «туса».

 

Бавовняне волокно

Хлопковое волокно

Постільні речі з бавовни набули поширення в усьому світі. Вже понад 12000 років бавовна використовується для створення одягу, ковдр, подушок тощо. У Стародавньому Єгипті бавовну навіть називали білим золотом, підкреслюючи його величезну цінність. Бавовну обробляли спочатку на території Індії, проте після 17 століття його почали вирощувати в різних куточках планети, де тільки дозволяли кліматичні умови.

 

Для виробництва наповнювача ковдр бавовна збирається вручну, потім волокна акуратно і ретельно відокремлюються від насіння, завдяки чому вони зберігають свою початкову структуру.

 

Бавовна цінується своєю здатністю пропускати повітря і, відповідно, забезпечувати хорошу вентиляцію ковдри. Бавовняна ковдра має відмінні зігрівальні якості, вона здатна вбирати вологу (до 20% своєї ваги) і при цьому залишатися сухою.

 

Бавовняне волокно – гіпоалергенний наповнювач, який здатний забезпечити здоровий та комфортний сон, як у літній, так і в зимовий час. Це – зносостійкий матеріал, який дуже простий у догляді. Такі ковдри не втрачають якостей і форми навіть після багаторазового прання. Вироби з бавовни можна прати вручну або в пральній машині, вони швидко сохнуть і добре відновлюють свою форму.

 

Спеціальні технології, які застосовуються при виробництві сучасних ковдр, дозволяють матеріалу не збиратися в грудки, не скочуватися, не збиватися, а залишатися повітряним і пухнастим. Не варто думати, що сьогодні з бавовни виробляють ті самі ватяні ковдри, знайомі вам з дитинства. Сучасні вироби набагато якісніші, вони не втрачають своїх властивостей із роками.

 

Бавовна – м'який та повітряний матеріал, що забезпечує комфортну температуру під час сну. Що важливо, ковдри з бавовняним наповнювачем абсолютно доступні за вартістю.

 

Наповнювач – евкаліптове волокно

Эвкалиптовое волокно

Ви, напевно, чули про цілющі властивості евкаліпту. У волокнах цієї рослини присутні фітонциди – речовини, що дозволяють боротися із шкідливими бактеріями, грибами тощо. Наповнювач з евкаліптового волокна здатний зробити ковдру не тільки комфортною, але й справді корисною для здоров'я.

 

При виробництві наповнювача з евкаліпту зберігаються всі корисні властивості рослини. Така ковдра крім антисептичних властивостей, відрізняється сприятливим впливом на шкіру та м'язові тканини. Евкаліптове волокно можна порівняти з натуральним шовком, адже воно має високу міцність, тонкість і гладкість. Цей наповнювач також не затримує пил, що робить його чудовим матеріалом для ковдр маленьких дітей та алергіків.

 

Евкаліптові ковдри добре вбирають вологу, яку виділяє тіло людини уві сні, а також добре пропускають повітря, забезпечуючи комфортний мікроклімат тілу людини. Ця відмінна літня ковдра, проте, взимку її можна використовувати тільки в теплих приміщеннях. У холодну ніч така ковдра не зможе вас зігріти достатньою мірою.

 

Рекомендується набувати ковдру з евкаліптовим наповнювачем людям, які мають проблеми з ЛОР-органами або схильні до частих респіраторних захворювань. Евкаліптова ковдра допоможе усунути мікроби, що викликають хвороби, і стане частиною профілактичних заходів або прискорить одужання.

 

В евкаліптовому волокні не створюється патогенна мікрофлора, тому воно є безпечним з погляду розмноження в ньому бактерій та мікробів, у такому наповнювачі не з'являється грибок.

 

Догляд за евкаліптовими ковдрами нескладний: їх можна прати вручну або в машинці. Температура води не повинна перевищувати 40 градусів. Зносостійкість є важливим перевагою евкаліптового волокна. Евкаліптове волокно чудово зберігає свої якості після багаторазових прань та сушок. Воно дуже швидко сохне, тому виправши його вранці, увечері ви вже знову зможете накриватися ним під час сну.

 

Наповнювач - морські водорості

Морские водоросли

Водорості також мають корисні для здоров'я людини властивості, завдяки яким вони стали застосовуватися у виробництві ковдр. Наповнювач з водоростей здатний позитивно впливати на шкіру, насичуючи її киснем і збагачуючи різними корисними речовинами. Таким чином, активізуються процеси регенерації клітин шкіри, завдяки чому вона стає більш гладкою та здоровою. Ковдра з морськими водоростями має підтягуючий та антицелюлітний ефект.

 

Такий наповнювач дозволяє стимулювати виведення токсинів з організму, що накопичилися у ньому протягом дня. Це надає загальнозміцнюючу дію на організм, сприяє зняттю стресу, допомагає боротися зі втомою.

 

Унікальною властивістю ковдри є її здатність боротися з безсонням і при цьому допомагати людині встати з ранку бадьорою і відпочилою. Наповнювач може похвалитися антиалергенними та антибактеріальними якостями. Він не накопичує пил і не є сприятливим середовищем для життя кліщів.

 

Ковдра з наповнювачем з водоростей є дуже комфортною для літнього сезону завдяки своїй здатності пропускати повітря, вбирати та випаровувати вологу.

 

Ковдра з морських водоростей не потребує складного догляду. Його можна прати вручну і в пральній машинці, застосовуючи миючі засоби, що щадять. Рекомендована температура води – 40 градусів.

 

Деякі виробники пропонують ковдри з наповнювачем з морських водоростей та евкаліпту, поєднавши їх цілющу силу.

 

Рослинні волокна та природні натуральні матеріали здатні передавати виробу свої корисні властивості, скористайтеся ними для покращення якості свого сну та здоров'я!