Про що мріють усі батьки маленьких дітей? Щоб їхнє маля було здоровим і міцно спало ночами. Від якості сну дитини залежить її настрій, самопочуття та здоров'я, але від якості сну дитини також залежить безпосередньо та сон батьків. Тому важливо забезпечити дитині максимально комфортні умови для здорового повноцінного сну. Однією з найважливіших складових такого сну є хороший якісний правильно підібраний матрац.

 

Чи купувати новий матрац?


Деякі батьки залишають матрацик старшої дитини або купують, наприклад, вживане ліжечко спільно з матрацом. Фахівці радять таки намагатися купити малюкові новий його власний матрацик, оскільки в процесі експлуатації страшною дитиною матраци часто деформуються, коли дитина довго стоїть на ній, стрибає, грає з нею тощо. Також важливо знати, чи дотримувалися необхідних заходів для догляду. Так що по можливості завжди віддавайте перевагу саме новому матрацу.

 

На що вам звертати увагу при виборі дитячого ортопедичного матраца:

 

  1. розмір матраца
  2. наповнювачі
  3. міцність
  4. вік та вага дитини
  5. простота догляду


Розмір. Дуже важливо, щоб розміри ортопедичного матраца точно відповідали розмірам ліжечка. Занадто короткий матрац призведе до того, що між ним і ліжечком утворюються щілини, в які забиватиметься пил і сміття, і які можуть бути небезпечними для малюка, оскільки дитина може засунути в них пальчики і травмуватися. Якщо розмір матраца більше дитячого ліжечка, він втрачає всі свої ортопедичні властивості, оскільки згинається і деформується, і внаслідок чого може призвести до порушень у формуванні правильної кістково-м'язової системи.

 

Які вимоги слід висувати до матеріалів матраца для дитини? Вони повинні бути передусім натуральними, екологічно чистими, добре пропускати повітря, «дихати». Оптимальними для дитячих матраців вважаються такі матеріали, як кокосове волокно, натуральний латекс, бавовна, льон, повсть, пінополіуретан. Педіатри вважають найбезпечнішим та найекологічнішим для малюків матеріалом кокосове волокно.

 

Звертайте увагу також і на чохол матраца. Натуральна тканина, здатність пропускати повітря та природні антибактеріальні властивості – ось основні якості хорошого чохла для матраца у дитяче ліжечко. Синтетичних тканин у ліжку дитини потрібно уникати – ненатуральні синтетичні матеріали, що не пропускають повітря та накопичують статичну електрику, не принесуть користі вашому малюку.

 

Який висоти має бути матрац для дитини?

Для малюків рекомендована висота матраца становить 5-12 сантиметрів.

 

Якою має бути оптимальна жорсткість матраца для дитини?

Ця характеристика залежить від віку вашої дитини.

 

Новонароджене немовля проводить у ліжечку багато часу. Там він не лише спить, а й грає, вивчає навколишній світ. У цей період матрац здатний сильно вплинути на здоров'я дитини в майбутньому, адже формування хребта та скелета загалом відбувається у дітей раннього віку.

 

Для новонароджених дітей до року чудово підійде матрац на основі кокосового волокна підвищеної жорсткості. Фахівці-ортопеди вважають, що саме жорсткий матрац у цей віковий період сприяє правильному формуванню кісткової системи дитини. Кокосове волокно має у своєму складі натуральний полімер лінгін - це речовина, що володіє відмінними еластичними властивостями, прекрасною вологостійкістю, а також він не схильний до гниття.

 

Матрас для ребенка

 

Від 1 до 4 років для дитини вважається оптимальним використання помірно-жорсткого, пружного ортопедичного матраца. До таких відносяться двосторонні матраци, в яких використовуються комбіновані матеріали. Такий матрац може складатися з кокосової койpи та латексу: кокосова сторона жорсткіша, і на ній спить дитина до року, після року матрац перевертають більш пружною латексною стороною, і на ній спить дитина до 4 років.

 

У віці віком від 6 років діти можуть спати на ортопедичних матрацах на основі пружинних блоків. Такі вироби відрізняються гарною еластичністю та підвищеними анатомічними властивостями.

 

Якість. Вибираючи дитячий матрац, пам'ятайте, що кожен виріб повинен мати сертифікат відповідності, який підтверджує, що матрац був виготовлений відповідно до всіх стандартів і відповідає всім вимогам.

 

Чому важливо, щоб матрац дитини володів ортопедичним ефектом?


Завданням дитячих ортопедичних матраців є забезпечення рівномірного навантаження на тіло під час сну.

 

  • Ортопедичні матраци здатні забезпечити правильне положення тіла немовляти в періоди неспання та сну, незалежно від пози дитини.
  • Внутрішня конструкція такого матраца оптимально підлаштовується під вигин неокрепшей спини дитини.
  • Ортопедичний матрац дозволяє м'язам максимально розслабитись.
  • Хребет на такому матраці знаходиться у правильному горизонтальному положенні, завдяки чому забезпечується формування здорової прямої постави.
  • Ортопедичний матрац є засобом профілактики багатьох захворювань.


Як доглядати дитячий матрац?


Щоб матрац служив вам якомога довше, зберігав усі свої характеристики та функції та залишався максимально корисним та безпечним предметом у кімнаті малюка, за ним потрібно правильно доглядати. Часто батьки дуже відповідально ставляться до вибору, але умови експлуатації залишають бажати кращого. Отже, що потрібно пам'ятати?

 

Купивши новий матрац, не варто залишати його надовго в упаковці, оскільки в ній створюється мікроклімат, який може негативно вплинути на якості чохла та наповнювача. Перед застосуванням витримайте матрац відкритим мінімум протягом доби.

 

Виробники роблять сучасні матраци досить простими у догляді. Рекомендується перевертати матрац приблизно раз на три місяці. Це робиться, щоб навантаження матрацом розподілялися рівномірно. Виявляється, на верхню частину матраца, де знаходиться голова дитини, припадає більше ваги – так, перевертання на 90 градусів дозволяє уникнути занадто швидкого зношування.

 

Якщо ж на матрацику спить маленька дитина, у якої становище тілі змінюється за ніч багато разів – цей профілактичний захід можна поки що не проводити.

 

Незалежно від віку дитини матрац потребує провітрювання, бажано на свіжому повітрі приблизно один раз на три місяці. Корисними будуть також сонячні ванни для матраца – це природний спосіб боротьби з мікробами, грибками тощо.

 

Деякі дитячі матраци виготовляються за системою «Зима-Літо», одна сторона такого матраца з бавовною і є оптимальною для теплої пори року, а інша сторона з овечою вовною дозволяє зберігати комфортний мікроклімат у ліжку взимку. Такий матрац потрібно просто своєчасно перевертати з початком теплого чи холодного сезону.

 

Матрац необхідно чистити від забруднень, пилу тощо. У домашніх умовах ви можете проводити чищення пилососом або запросити спеціальну клінінгову компанію для професійного очищення. Однак тут обов'язково потрібно поцікавитися, які засоби використовуються – у ліжку малюка не місце хімічним речовинам.

 

Істотно полегшують експлуатацію матраців знімні наматрацники, які легко можна випрати в будь-якій пральній машині.

 

Пам'ятайте, ніколи не варто використовувати обігрівальні прилади для сушіння матраца. Якщо матрац намок, не можна сушити його на обігрівачі, використовувати праску чи фен. Просушити матрац краще на свіжому повітрі.