Найпоширенішими видами порушень сну є безсоння та гіперсомнія (стан, що характеризується підвищеною сонливістю). Також у сучасному світі нерідко трапляється порушення режиму сну та неспання, які викликані змінами часового поясу чи робочого графіка. Однак, існують і «екзотичніші» порушення сну, які часом мають дивні, дивовижні чи лякаючі прояви. Про них і поговоримо у цій статті.

 

Йтиметься про парасомнію – порушення, яке проявляється або під час пробудження після фази швидкого сну (БДГ), або під час часткових пробуджень у фазі повільного сну. До парасомнії відноситься лунатизм, сонний параліч, нічні кошмари, пробудження зі сплутаною свідомістю, нічні страхи та інше.

 

Лунатизм

Лунатизм

Лунатизм - порушення сну, характерною рисою якого стає пересування уві сні. Людина під час епізоду лунатизму не здатна реагувати на оточуючих, а після неї нічого не пам'ятає. Іноді лунатизм проявляється також і безладною мовою уві сні. Схильні до цього розладу найчастіше діти віком від восьми до дванадцяти років. Однак напади лунатизму можуть зустрічатися і у дорослих, і в дітей віком до восьми років. Найчастіше лунатизм у дітей відбувається до десяти років.

 

Виявляється, лунатизм - порушення, яке може передаватися у спадок. Ви, напевно, чули думку, що небезпечно будити лунатика, коли він ходить уві сні. Насправді це твердження не має жодних медичних обґрунтувань. Розбудити лунатика можна і це буде безпечно для його здоров'я. Єдине, він може зніяковіти, не розуміти, що з ним зараз відбувається, загубитися в просторі на деякий час.

 

Епізоди лунатизму можуть бути дуже небезпечними через відсутність реакції у людини на навколишнє середовище, внаслідок чого вона може впасти, врізатися в будь-який предмет і т.п.

 

Сонний параліч


Назва цього порушення звучить досить страшно, проте вона є відносно невинною. Виявляється сонний параліч повною або частковою відсутністю здатності рухатися і ворушити кінцівками в момент засинання чи пробудження. Такі епізоди тривають недовго, і буквально за кілька хвилин рухова здатність до людини повертається.

 

Таке порушення сну може дуже налякати людину, оскільки вона зовсім не може зрозуміти, що сталося. Багато людей лякаються, оскільки пов'язують цей стан із дією різних містичних сил. Епізод сонного паралічу швидко завершується внаслідок дотику чи звуку.

 

Причини сонного паралічу не встановлені, відомо, однак, що він передається у спадок. Сонний параліч може статися з людиною один раз у житті, або може повторюватися регулярно.

 

Нічні кошмари

Ночные кошмары

Нічні кошмари називають яскраві сни, що викликають почуття занепокоєння, страху або жаху. Як правило, жах завершується різким пробудженням, що відбувається зазвичай у фазі швидкого сну - людина добре запам'ятовує сон і може його переказати. Найчастіше після кошмару досить важко заснути якийсь час.

 

Причиною жахів може стати хвороба, стрес, негативна реакція на медичні препарати та ін.

 

Якщо ви мучаєтеся кошмарами протягом тривалого періоду часу, або вони повторюються частіше одного

разу на тиждень, є привід звернутися до лікаря.

 

Нічні страхи


За своїм проявом це порушення сну схоже на нічний жах, проте різниця полягає в тому, що відбуваються напади нічних страхів на стадії глибокого сну. Людина раптово прокидається вночі з почуттям страху. Насправді людина може і не прокинутися повністю. Як правило, він не реагує на питання і навколишнє оточення. Триває такий епізод близько п'ятнадцяти хвилин, після чого людина знову засинає. Вранці він не згадає про нічний страх.

 

Небезпека нічних страхів у тому, що людина може робити руками чи ногами мимовільні рухи та травмувати свого партнера.

 

Поширено це порушення найбільше серед дітей. У період із трьох до п'яти років нічним страхам піддаються близько 5 відсотків всіх дітей. Поруч із нічними страхами в дітей віком можуть спостерігатися такі прояви, як ходіння чи говоріння уві сні.

 

Дане порушення трапляється також і серед дорослих. Відомо, що нічні страхи можуть мати спадковий характер. У дорослих можуть провокуватись такими факторами, як вживання алкоголю, стрес, емоційна напруга.

 

Пробудження зі сплутаною свідомістю


Це порушення характеризується раптовим пробудженням людини у першій половині ночі на стадії глибокого сну. У цьому стані людина погано розуміє, якщо їй ставлять питання, не реагує на прохання, стає дуже повільною, відчуває надмірну слабкість. Після таких епізодів у людини часто виникають проблеми з короткочасною пам'яттю, і вона не може наступного дня згадати, що робила в цей момент.

 

Розмови уві сні


Дане порушення сну проявляється у період переходу від сну до неспання. Людина може говорити уві сні якісь зв'язні фрази чи речення, а може бурмотати щось, що не має жодного сенсу, або просто видавати якісь звуки. Порушення нешкідливе, проте може налякати людей, які перебувають поряд із сплячим. Вранці людина, схильна до говоріння уві сні, швидше за все, нічого пам'ятати не буде.

 

Розмови уві сні може провокуватися такими зовнішніми факторами, як стрес, жар та ін.

 

Порушення ритмічних рухів


Даний розлад характерний для немовлят - дітей у віці до року. Симптоми порушення ритмічних рухів проявляються найчастіше перед засипанням. Дитина може різко підняти голову або всю верхню частину тіла, після чого з силою впасти на подушку. Можуть спостерігатися також похитування колінами, рухи руками.