Між кількістю та якістю вашого сну та контролем ваги існує прямий взаємозв'язок. Можливо, ви сильно здивуєтеся, дізнавшись, що нестача сну може викликати ожиріння, і саме цей фактор може заважати нам у боротьбі із зайвою вагою. Давайте розберемося, які процеси відбуваються в організмі під час сну, і як вони можуть вплинути на нашу фігуру?

Связь сна и набора веса   

Багато хто з нас недостатньо серйозно ставиться до свого сну, вважаючи цей процес своєрідним вимушеним заходом, і намагаються скоротити свій час сну, наскільки це можливо. Батьки, вчителі, університетські викладачі часто ставлять приклад людей, які спали по кілька годин на добу і так багато встигали. Однак вони забувають розповісти про те, як це позначилося надалі на їхньому здоров'ї.

 

Нехтувати правильним здоровим сном не можна в жодному разі. Він поряд з фізичною активністю та харчуванням є основою всього нашого здоров'я, самопочуття, настрою та, звичайно ж, зовнішності. Численні наукові дослідження сходяться на думці, що сон здатний допомогти нам схуднути, якщо ми засинатимемо в потрібний час і спати потрібну кількість годин.

 

Чим зумовлений зв'язок сну та контролю ваги?


Вчені довели, що недосипання обертається для нашого організму викидом кортизолу, який також називають гормоном стресу або гормоном тривоги. Він сигналізує організму про небезпеку та підштовхує його на активні дії.

 

Така фізіологічна взаємозв'язок обумовлена еволюційними механізмами та служила мети збереження виду. Коли наші предки-мисливці мали пильнувати, їм були потрібні великі запаси енергії. Тому кортизол стимулював людину до видобутку їжі. Але стан стресу, який відчуває сучасна людина при недосипанні, штовхає його на видобуток їжі, яка знаходиться за кілька кроків у холодильнику. Можливо, якби нам все ще потрібно було наздогнати мамонта, щоб повечеряти, постать залишалася б набагато стрункішою.

 

Якщо недосипання для вас є звичною справою, то виділятися кортизол буде постійно в недозволений час, що в результаті викликає різні порушення метаболічних процесів в організмі.

 

При збільшеному виробленні кортизолу порушується цикл переробки глюкози та погіршується здатність нашого організму засвоювати їжу. Цей гормон також сприяє підвищенню апетиту, що стає причиною нашого частого бажання є, якщо ми, наприклад, працюємо і не спимо в нічний час. Крім цього, прискорюються і процеси накопичення жиру в клітинах. Більше того, кортизол має властивість затримувати в організмі воду і натрій, що робить його збільшену виробку вкрай небажаним явищем для нашого здоров'я в цілому, а особливо для нашої фігури.

 

Що ще потрібно знати, щоб зрозуміти причину впливу сну на вагу? Існують продукти, вживання яких призводить до вироблення кортизолу. Примітно, що це ті ж таки продукти, які провокують підвищення інсуліну в крові. При зростанні рівня інсуліну на 40 відсотків рівень кортизолу підвищується в три-чотири рази.

 

Значний викид кортизолу провокують не лише цукор та солодощі (які, як відомо, підвищують рівень інсуліну), а також алкоголь, куріння та кофеїн. Тому шкідливі звички негативно впливають на нашу зовнішність ще й таким чином.

 

Однак не тільки кортизол заважає нам худнути під час сну. У людини, яка страждає на хронічне недосипання, відбувається також порушення балансу ще між двома гормонами: лептином і греліном. Ці два гормони відповідають в організмі за почуття голоду та насичення. Лептин подає мозку сигнал про вгамування голоду, проте при недосипанні, цей сигнал стає слабшим, зменшуючись на 20 відсотків. Вироблення греліну, що стимулює апетит, навпаки, на 20 відсотків зростає. Так, ми починаємо постійно відчувати голод і споживати надмірну кількість їжі. Таким чином, виникає ще один фактор на користь правильного здорового сну.

 

Що свідчать дослідження?


Нещодавно проведене канадськими вченими дослідження показало взаємозв'язок між режимом сну, рівнем лептину та вагою. У дослідженні брало участь понад 100 осіб.

 

Вчені з'ясували, що жінки, які сплять по 6-7 годин на добу, важать у середньому на шість кілограмів більше жінок, сон яких триває 8 годин. Різниця у вазі в аналогічних категоріях у чоловіків становила сім кілограм.

 

Аналізи крові учасників дослідження показали суттєве зниження рівня лептину у людей, які не висипалися (до 80%) у порівнянні з тими, хто віддавав перевагу повноцінному сну від 8-ми годин.

 

Які ж заходи потрібно вживати, щоби сон працював на наше благо, а не шкодив нашій фігурі?


Фахівці рекомендують лягати спати близько 22 години, коли рівень кортизолу в крові мінімальний. Цей час вважається оптимальним. Та й спати 8-9 годин.

Також варто згадати про ще один гормон соматотропіну, який в організмі дорослої людини покликаний регулювати обмін жирів. Він також допомагає спортсменам у нарощуванні м'язової маси. Так от, синтез цього надзвичайно корисного для гарної фігури гормону відбувається в період з 23.00 до 1.00. Тому краще лягти спати до 11-ї вечора, якщо ви хочете подбати про стрункість своєї фігури.