Ми знаємо, що хороший якісний сон є багато в чому основою доброго самопочуття, настрою та здоров'я. Тому так важливо забезпечити оптимальні умови для здорового сну та подбати про те, щоб сон приносив організму максимум користі.

Сьогодні поговоримо про один з найважливіших факторів правильного сну - хороший матрац. Від матраца насправді залежить дуже багато – на одному матраці ми можемо прокинутися відпочилими та повними сил, а на іншому – розбитими та втомленими. Давайте подивимося, які бувають різновиди матраців, і який з них є оптимальним саме для вас.

 

Катерина Терещенко, 31 рік

«Коли ми з чоловіком в'їхали на орендовану квартиру, спочатку наше життя перетворилося на пекло. Я спочатку навіть не розуміла, в чому справа. Цілий день ми відчували себе як «зламані», спина і шия хворіли постійно, нерідко прямо зранку з'являвся головний біль. Причиною був старий диван, який дістався у спадок від минулих господарів. Коли ми купили собі ліжко з ортопедичним матрацом, ми просто були в шоці, наскільки це величезна різниця. Самопочуття відразу змінилося на краще. Після того випадку я зрозуміла, що матрац – це дуже важливо…»

 

Найзагальнішою є класифікація матраців на пружинні та безпружинні. Кожен із них має свої підвиди, особливості, недоліки та переваги.

 

Пружинні матраци

Пружинные матрасы

Пружинні матраци складаються із пружинного блоку, а також кількох шарів різного матеріалу. Вони користуються досить великою популярністю завдяки доступній вартості та непоганим експлуатаційним та ортопедичним характеристикам.

Пружинні матраци виробляють із залежним або незалежним блоком пружин.

 

Матраци із залежним пружинним блоком


Такий тип матраців називається "бонеллю" і використовується він в економічних моделях або у виробництві дешевих диванів. Основа конструкції – блок пружин, розташованих в один ряд та з'єднаних із сусідніми рядами за допомогою спіралей. Пружини виготовляються із сталі, вони відрізняються за кількістю витків та діаметром.

Особливістю «боннелі» є те, що під час стиснення однієї із пружин задіяні також сусідні. Це означає, що якщо ви з силою натиснете на центр такого матраца, пружини довкола теж продавляться. Ця якість є основним недоліком цієї моделі. Ортопедичні властивості такого матраца невисокі. При експлуатації з часом може з'являтися скрип, а також часто подібні матраци з роками провисають, що робить сон на них некомфортним.

Невисока ціна та можливість витримувати великі навантаження – ось основні переваги «боннелі».

 

Матраци з незалежним пружинним блоком


Незалежний пружинний блок, званий «Pocket», являє собою систему пружин, кожна з яких розташована в спеціальній «кишеньці». Такі кишеньки з'єднані між собою в блоки, які також, в свою чергу, взаємно з'єднуються. Така конструкція має одну важливу перевагу в порівнянні з «бонеллю» - навантаження від ваги тіла людини розподіляється в даному випадку рівномірно, матрац повторює контури тіла, значно покращується пружність. Завдяки високій точковій гнучкості ортопедичні властивості такого виробу суттєво вищі.

З незалежним блоком пружин натискання на пружину не спричиняє продавлювання сусідніх. Особливості конструкції дозволяють позбавитися таких недоліків «попередників», як скрип. Ціна їх вища, проте доступна, вони можуть служити своєму власнику більше 10 років.

У магазинах можна зустріти і двошарові пружинні матраци, які поєднують два види пружинних блоків (знизу – звичайний, зверху – незалежний). Такий варіант пропонується досить рідко та за високою ціною.

Купуючи пружинні матраци, звертайте увагу на кількість витків у пружин. Як правило, незалежні пружинні блоки виготовляються із пружин, що мають 6-9 витків.

Також дізнайтеся, скільки пружин посідає квадратний метр площі матраца. Чим більша кількість пружин, тим краще він справлятиметься зі своїми функціями. Для матраца "Боннель" рекомендована кількість пружин на 1 квадратний метр – не менше 120, стандартом для моделі "Pocket" є 220-260 пружин на 1 квадратний метр. Не забувайте при покупці також уточнювати, на яку максимальну вагу цей виріб розрахований.

 

Безпружинні матраци


Даний вид матраців набуває все більшої популярності завдяки таким своїм перевагам, як підвищена комфортність, високі ортопедичні властивості, відсутність скрипу та ін.

Виготовляються безпружинні матраци з одного або декількох шарів різних за своїми властивостями та походженням матеріалів. Так, при виробництві матраца може використовуватися кокосове волокно, бавовна, латекс, кінський волос, морська трава, поролон тощо. Блоки наповнювачів найчастіше чергуються між собою, створюючи цим необхідний ефект.

 

Бecпружинный матрас

 

Матеріали наповнювача можуть використовуватись як натуральні, так і штучні. Важливо розуміти, що штучний матеріал часто має кращі експлуатаційні характеристики та здатний служити людині довше, не втрачаючи своїх якостей. Також натуральний наповнювач з часом може перетворюватися на сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів. Тому не варто вдаватися до омани, що вибирати потрібно виключно матраци з натуральними наповнювачами.

Обов'язковою складовою безпружинного матраца є жорсткий шар, який поєднується з іншими м'якшими шарами. Саме таке поєднання протилежних ефектів дозволяє досягти максимального комфорту та рівномірно підтримувати тіло людини під час сну чи відпочинку.

Залежно від класу, при виробництві використовується різна кількість, якість та матеріал шарів матраца. Розглянемо докладніше, які бувають наповнювачі, і які основні характеристики.

 

  1. Натуральний латекс є пружним, довговічним і високоякісним матеріалом, який виготовляється зі спіненого спеціальним чином соку гевеї (каучукового дерева). Він чудово справляється навіть з великими навантаженнями і має чудову еластичність і пружність. Але такий матеріал має один недолік його вартість. Тому застосовується натуральний латекс під час виробництва дорогих елітних матраців. Нерідко недобросовісні продавці намагаються продати покупцеві матрац зі штучного латексу під виглядом натурального.
  2. Штучний латекс також є безпечним екологічним наповнювачем, що має високу жорсткість і хорошу еластичність. При цьому він набагато доступніший за ціною. Це хороший вибір для людей з великою масою тіла, вони почуватимуться на такому матраці цілком комфортно.
  3. Кокосове волокно – натуральний наповнювач, що має високу жорсткість. Саме з нього виробляють ортопедичні матраци найчастіше. Його важливою перевагою є здатність пропускати повітря, дихати. Якість кокосового волокна багато в чому залежить від обробки. Так, кокосове волокно, проклеєне латексом, здатне витримувати серйозні навантаження без деформації. Скріплені методом пресування кокосові волокна коштують дешевше, але при цьому є недовговічними.
  4. Пінополіуретан – довговічний та гіпоалергенний штучний матеріал. Він є екологічно чистим і має гарну еластичність.
  5. Овеча шерсть – матеріал, що використовується в матрацах як утеплювач. Він здатний пропускати повітря, а також самостійно вбирати та віддавати вологу.
  6. Бавовна – наповнювач, який є пресованою натуральною бавовною. Має здатність пропускати повітря і дозволяє забезпечити людині комфортний відпочинок, незалежно від пори року.
  7. Морська трава – натуральний продукт, який використовується у виробництві матраців як пружний шар.


Тут представлені не всі наповнювачі – насправді їх набагато більше. Безумовно, людина може заплутатися в такому розмаїтті, і вибір матраца стане дуже непростим заняттям. Тому завжди звертайтеся за допомогою до консультантів та менеджерів.

Пам'ятайте, що комфортність при використанні властива не конкретному матрацу, а поєднанню матраца та людини. Що мається на увазі? Наприклад, чоловік з великою вагою купив м'який матрац, йому не зручно на ньому спати, виникає ефект гамака, голова та ноги розташовуються набагато вище за поперек. Такий покупець буде матрацом незадоволений. Однак якщо цей же продукт придбає тендітна дівчина, вона почуватиметься чудово, і сон її буде комфортним.

Тому не варто надто орієнтуватися на відгуки та поради непрофесіоналів, адже у кожної людини свої особливості тіла, стан здоров'я хребта, вік та вимоги. Працівники магазинів допоможуть вам підібрати оптимальний варіант з урахуванням усіх цих факторів.