Про користь правильного сну ви чули. Напевно, ваші батьки лаяли вас за перегляд бойовиків та жахів перед сном. Можливо, ви також намагаєтеся не зловживати кавою в другій половині дня, щоб потім півночі не крутитися в ліжку в марній надії заснути. Але це далеко не єдині «викрадачі» вашого сну. Сьогодні ми розповімо вам про десять із них, і ви точно будете здивовані.

 

Відсутність режиму живлення


Багато говорять про зв'язок їжі та сну, проте часто не беруть до уваги важливий момент – ваш організм любить послідовність. Для вашого здоров'я набагато корисніше, якщо ви сім днів на тиждень їсте о 20.00, ніж, якщо п'ять днів ви не їсте після 18.00, а потім два дні балуєте себе бутербродиком о 23.00. Навіть дуже пізня вечеря не стане проблемою для сну, якщо ви робите так систематично (але для вашої фігури це все-таки буде великою проблемою). Організм не любить несподіванок «сьогодні як виняток». Тому якщо хочете швидко засинати, дотримуйтесь режиму живлення.

 

Використання м'ятної зубної пасти


О, ні, не варто думати, що ми відмовляємо вас від вечірніх гігієнічних процедур - чищення зубів. Але якщо ви хочете засинати швидко і легко, можливо, доведеться подумати над придбанням нової зубної пасти. Справа в тому, що більшість зубних паст мають приємний м'ятний аромат. Відомо, що аромати мають здатність надавати стимулюючий або навпаки заспокійливий вплив на нашу нервову систему. Дослідження показали, що аромат м'яти відноситься до бадьорих запахів. Таким чином, м'ятна паста чудово підійде для ранкового чищення зубів, для вечірніх процедур краще вибрати пасту з ароматом полуниці, хвої тощо.

 

Читання книг на ніч


Якщо книга нудна, і буквально через пару хвилин літери починають плисти у вас перед очима, то для гарного сну це саме те, що потрібно. Але цікаві, захоплюючі сюжети, які викликають у вас емоційні переживання є дуже поганим засобом для засинання.

Чтение на ночь

Сюжети книг часто побудовані так, щоби постійно стимулювати вас до прочитання наступного розділу. Так, ви не зможете заснути, доки не з'ясуйте, чим закінчився напружений драматичний епізод. Як можна спати, не знаючи, чи Марія вийшла заміж за Пабло! Загалом краще віддати перевагу легкому чтиву, яке не викличе у вас потік думок і бурю емоцій - цілком підійде розважальний або спортивний журнал.

 

Куріння перед сном


Не поширюватимемося про шкоду куріння – зараз йдеться лише про його негативний вплив на наш сон. Ви звикли вважати, що цигарка допомагає заспокоїти нерви та зняти стрес, тому вона допоможе та підготується до сну? Це не так! Нікотин має також стимулюючий вплив, через що завадить вашому сну. Відмовтеся від куріння сигарет перед сном, і процес засинання пройде набагато краще.

 

Умивання холодною водою


Холодна вода благотворно впливає на нашу шкіру, тому звичка вмиватися холодною водою загалом здорова і корисна, але ідеально проводити таке вмивання після пробудження, а не перед сном. Така процедура стимулює вплив на організм і надає нам заряд бадьорості. Таким чином, залиште вмивання холодною водою на ранок, а ввечері віддайте перевагу теплій воді. Ця гігієнічна процедура не завадить вашому сну.

 

Електроприлади на зарядці


Навіть сіли ви дотримуєтеся всіх найважливіших «запобіжних заходів для сну» і не сидите в соціальних мережах до півночі, не перевіряєте пошту перед сном і не кладете смартфон біля подушки, ваші гаджети все одно можуть зіпсувати сон. Виявляється, навіть слабке світло, яке походить зазвичай від електроприладу, здатне порушити здоровий сон. Особливо сильним є вплив на наші циркадні ритми синього світла. Заряджайте електроніку після роботи увечері чи вранці. Якщо вам підходить тільки нічний час, просто заряджайте телефон і планшет у вітальні або кухні.

 

Ви перегрієтеся під час сну


Як приємно перед сном одягнути теплу піжаму і з головою укутатися в пухову ковдру! Це здається чудовим початком спокійного безтурботного здорового сну, проте підвищення температури тіла під шарами теплих тканин здатне призвести до порушень сну. Температура під ковдрою має бути комфортною, мерзнути також непотрібно, адже цей фактор теж негативно впливає на сон.

 

Вживання лимона


Любите пити чай із лимоном? Можливо, ви навіть заміняєте ним каву в другій половині дня, щоб не мати проблем із засинанням. Лимон не можна назвати другом міцного сну, адже цей цитрусовий має на наш організм стимулюючу дію: покращує розумову діяльність, надає нам бадьорості, наповнює енергією. Чай з лимоном перед сном - відверто поганий вибір, якщо ви хочете найближчим часом солоденько заснути. Віддайте перевагу заспокійливим трав'яним чаям.

 

Прийняття медикаментів перед сном


Багатьом людям легше згадати про прийом ліків саме перед сном, тому вони обирають цей час, щоб випити потрібні таблетки. Щодо одних медикаментів це може бути абсолютно нешкідливо, а ось вітаміни В2 та В12, а також стероїдні препарати можуть негативно позначитися на вашому сні. Обговоріть це питання з лікарем.

Можливо, для вашого самопочуття краще перенести прийом ліків на ранок, коли ви прокинулися від здорового міцного сну.

 

Безконтрольний перегляд телевізора


Чи бувало у вас так, що ви провели дві години вночі перед телевізором, а потім уранці шкодували, що не витратили на повноцінний відпочинок цей дорогоцінний час? Щоб таких ситуацій не виникало, потрібно просто контролювати, що і скільки часу ви хочете дивитися. Це складно здійснити, коли ви без особливої системи перемикаєте канали телевізора, а от якщо ви заздалегідь вибрали та скачали фільм чи передачу, це зробити набагато простіше. Не дозволяйте красти у себе сон і подбайте про його якість та кількість. Ви обов'язково це оціните, особливо в ранковий час.