Здавалося б, яка різниця, спати при світлі чи без – якщо сон міцний, то що йому завадить? Але вчені та медики стверджують, що сон при світлі може суттєво нашкодити здоров'ю. Давайте розберемося, які можуть бути наслідки сну з увімкненою лампою, і як забезпечити собі здоровий сон.

 

Ви звикли засипати під телевізор? У вас горить нічник або постійно світиться електронний годинник? Штори пропускають світло вуличних ліхтарів та вивісок? Виявляється, це привід для серйозних побоювань. Так, сомнолог (фахівець з вивчення сну) доктор Кенджі Обаяші з медичного університету Наpа розповідає, що в результаті низки експериментів з'ясувалося, що сон при світлі може загрожувати безсонням, порушенням обмінних процесів в організмі, появою зайвої ваги, серцево-судинними захворюваннями, появою психічних порушень, депресії та навіть проявами суїцидальних схильностей.

 

Сфера сну ще не до кінця вивчена, і в ній залишається багато незрозумілого, проте вчені з'ясували, що під час сну при світлі відбуваються порушення циркадних ритмів, що регулюють зміну періодів неспання та сну та інші фізіологічні процеси (так звані «внутрішні годинники» людини).

 

Сон днем Щоб зрозуміти, чим це викликано, звернемося до життя наших давніх предків. Вдень у людини сонце було єдиним джерелом світла, а вночі світили тільки місяць і зірки. Штучне світло могло забезпечити тільки багаття. Таким чином, століттями формувалися ті самі циркадні ритми, які «примушують» нас не спати вдень і спати вночі.

 

Однак із винаходом електрики вікові звички почали інтенсивно змінюватися. Особливо сильними стали ці зміни з появою телевізорів та комп'ютерів. Сьогодні вони є практично в кожному будинку, і в більшості випадків процес засипання супроводжується мерехтінням телевізора. Штучне освітлення яскравіше, ніж світло місяця та зірок, тому в організмі відбувається «збій у програмі», і запускається ціла низка біохімічних реакцій, які згодом негативно позначаються на нашому здоров'ї.

 

Однією з таких реакцій є порушення у балансі гормонів кортизолу та мелатоніну.

 

Освітлення у вашій спальні вночі призводить до гормональних змін


Гормон мелатонін є регулятором наших добових ритмів. Вироблення цього гормону залежить від рівня освітленості. Близько 70 відсотків секреції мелатоніну припадає на нічний годинник. Він допомагає зменшити кров'яний тиск, рівень глюкози, температури тіла, забезпечивши нашому організму глибокий здоровий сон.

 

Доведено, що надлишок світла пригнічує синтез та секрецію мелатоніну, а зниження освітленості, навпаки, сприяє активному його виробленню.

 

Штучне освітлення порушує баланс ще одного гормону – кортизолу, показники якого в нормі знижуються вночі та підвищуються вдень. Світло вночі збиває ці процеси, і людині стає набагато важче заснути. Більше того, через надлишок кортизолу – гормону тривоги – порушується не лише сон, а й апетит, що сприятиме згодом утворенню зайвих кілограмів.

 

Варто зазначити, що на гормональне тло впливає не тільки рівень освітленості під час сну, але й те, скільки світла впливало на наш організм до цього. Зверніть увагу, що синє світло особливо сильно пригнічує процеси вироблення мелатоніну.

 

Чи небезпечне тьмяне і слабке світло у спальні під час сну?

 

Під час сну не тільки яскраве світло небезпечне для здоров'я людини. Навіть тьмяне освітлення негативно впливає на психічний стан.

 

Так, дослідження, проведені на хом'яках, показали взаємозв'язок між світлом уночі та розвитком депресії. Кілька ночей поспіль хом'яків висвітлювали тьмяним кольором, після чого у звірків зник інтерес до їх улюблених ласощів – солодкої води – вдень. Після того, як хом'ячки починали знову спати в темряві, колишні уподобання поверталися, і вони із задоволенням пили солодку воду.

 

Імунна система людини також може постраждати від неправильного освітлення під час сну. Гормон мелатонін пов'язаний з імунологічними показниками, які суттєво погіршуються зі зниженням його вироблення.

 

Таким чином, дисплей, що світиться, будь-якого електроприладу в нічний час порушує сон і нормальне функціонування організму. Необхідно подбати про щільні штори, які не пропускають світло ліхтарів і вивісок з вулиці, а також прибрати на час сну всі прилади, що світяться, з вашої спальні.

 

Які проблеми зі здоров'ям можуть виникнути від надлишку освітлення під час сну?


Вважається, що надмірне висвітлення може провокувати розвиток раку. Порушення гормонального фону просто не може пройти безвісти для організму. Одним із найсерйозніших наслідків для здоров'я є підвищення ризику ракових захворювань.

 

Це підтвердили наукові дослідження тривалістю 10 років. У період експерименту одна група жінок спала під час освітлення, а інша – у темряві. У результаті ризик раку молочної залози у першій групі був на 22% вищим, ніж у другій. Вчені вважають, що причиною такого взаємозв'язку знову ж таки є мелатонін. Більш ранні досліди демонстрували здатність мелатоніну блокувати ріст клітин злоякісної пухлини меланоми.

 

Мелатонін допомагає також у боротьбі зі старінням організму. Він надає захисний вплив на клітини мозку, блокуючи дію вільних радикалів та запобігаючи дегенеративним змінам. Цей гормон навіть застосовується людьми після сорока років для профілактики хвороби Паркінсона завдяки його вираженому антиоксидантному впливу і здатності забезпечувати захист і всередині клітин мозку людини.

 

У світі проблема ожиріння стала дуже поширеною і однією з численних причин цього явища вважатимуться чинник нестачі мелатоніну. Сон при світлі вночі порушує природні ритми людини, гормональний баланс і метаболічні процеси. Внаслідок таких порушень з'являється зайва вага.

 

Вченими було експериментально доведено зв'язок між сном та вагою. Дослідження проводилося мишах. Виявилося, що гризуни, які спали при світлі, набирали вагу значно швидше мишей, які спали в темряві. При цьому кількість їжі, води та фізичної активності у всіх гризунів була однаковою.

 

Що ж робити? Як уникнути всіх цих проблем?

 

  1. По можливості не працюйте у нічну зміну. Якщо такої роботи уникнути не вдається, обов'язково спіть із закритими щільними шторами на вікнах. Під час сну у вашій кімнаті має бути темно.
  2. Зі спальні приберіть всі гаджети, які світяться в темряві. Лампи-нічники з тьмяним світлом теж доведеться сховати. Мінімум світла у кімнаті!
  3. Подбайте, щоб світло вуличних ліхтарів і неонових вивісок не проникало у вашу спальню. Темні штори із щільної тканини або жалюзі вам у цьому допоможуть.
  4. Позбавляйтеся звички читати з планшета перед сном. Взагалі по можливості залишайте смартфон, комп'ютер та планшет поза вашою спальнею.
  5. Якщо неможливо досягти повної темряви в кімнаті під час сну, варто скористатися спеціальною пов'язкою на очі.


Це основні рекомендації, які дозволять убезпечити себе від негативного впливу світла під час нічного сну. Залишайтеся здоровими!