Питання компактного зберігання речей гостро стояло за всіх часів. Тому люди завжди шукали рішення, в якому поєднувалася б і практичність і краса. Так, наші предки дбайливо складали свій скарб у великі місткі скрині, які прикрашали за допомогою різьблення чи візерунків. Сьогодні роль скрині виконує її сучасний аналог – комод. Цей предмет меблів особливо функціональний та корисний у спальні. Декілька містких відділень дозволяють акуратно розмістити білизну, одяг, постільні речі та багато іншого.

 

Сьогодні поговоримо, якими критеріями керуватися при виборі комода та на що звертати увагу при покупці.

 

Яку функцію має виконувати ваш комод?


Отже, вам потрібний комод у спальню. Тепер потрібно вирішити, які функції ви на нього покладаєте. Комод може цілком конкурувати з таким, здавалося б, незамінним предметом меблів у спальні, як шафа.

 

Завдяки своїй компактності, місткості та великій корисній площі, комод може замінити при необхідності шафу. Він виглядає не таким громіздким, а речей у нього може бути дуже багато. Якщо ви шукаєте такий варіант, зверніть увагу на глибину висувних ящиків. Мабуть, хоча б кілька ящиків з глибиною 30-40 сантиметрів, щоб покласти досить об'ємні речі.

 

Якщо у вас в спальні немає місця для окремого туалетного столика, то комод може перейняти на себе його функції. Для цього достатньо повісити над комодом дзеркало. У такому випадку зручно, якщо верхні ящики дрібні або мають велику кількість дрібних відділень. Так, ви зможете розкласти свої прикраси, косметичні засоби, парфумерію тощо.

Комод для ребенка

З появою маленької дитини в сім'ї з'являється також і необхідність зберігання великої кількості речей. З цим завданням чудово впорається комод, який дозволить розмістити дитячий одяг, предмети гігієни, а потім, коли дитина підросте – книжки, іграшки тощо. Комод може виконувати функцію пеленального столу. У такому варіанті стільниця має спеціальні обмежувальні стінки, які захищають дитину від падіння. Пам'ятайте, щоб вам було зручно сповивати малюка, комод-пеленатор не повинен бути надто низьким, інакше вам доведеться часто сильно нахилятися, і це буде незручно.

 

Найпоширенішим призначення комода є додаткове зберігання. Основний одяг – у шафі, а в комоді – спідня білизна, панчохи, колготи, краватки, рушники, а також постільні речі. Головною відмінністю комодів для спальні є глибина ящиків. Часто верхні висувні ящики роблять невеликими (для нижньої білизни), а нижні – глибокими та місткими (для запасної пари подушок, пледу, ліжка тощо).

 

Де саме в спальні ви плануєте розташувати комод?

 


Подивіться на кімнату та визначтеся, який комод буде найбільш виграшним у вашому випадку. Залежно від положення щодо стіни комоди бувають пристінними, настінними, приставними та острівними.

 

  1. Пристінні комоди мають, як правило, непривабливого вигляду задню стінку, тому стояти повинні виключно присунутими до стіни. Посередині кімнати такий комод не поставиш. Тим не менш, цей варіант є найпоширенішим і зручним для більшості спалень.
  2. Настінні комоди монтуються на стіну за допомогою спеціальної панелі-буазері або петель та шурупів. Найчастіше настінні комоди є частиною гардеробних систем, проте можуть використовуватись і окремо.
  3. Приставні комоди розташовуються завжди поряд з іншим предметом меблів, з яким продаються в комплекті. Як правило, комод доповнює модульні дивани. Таке рішення дозволяє комоду "обтікати" спинку дивана або крісла, з яким він має одну висоту.
  4. Острівні комоди можуть стояти будь-де у кімнаті. Його задня стінка виконана в одному стилі із фасадом. Він може бути розділювачем-перегородкою і використовуватися для зонування простору.

Комод в спальню

 

Щоб не помилитися з вибором, також важливо враховувати ще низку факторів:


Конструкція та якість виконання.

 

  • Обов'язково протестуйте всі висувні ящики, вони мають бути обладнані обмежувачами висування, завдання яких - захищати від випадання. Це особливо важливо, якщо у вас в сім'ї є маленька дитина, яка може потягнути висувну скриньку і впустити її на себе. Перевірте наявність спеціальних «амортизаторів», призначених для забезпечення м'якого закриття дверцят. Подивіться, чи легко висуваються полиці, чи не скриплять вони, чи достатня їхня місткість.
  • Скриньки, встановлені на спеціальні ролики, висуваються безшумно, плавно та легко. Сучасні моделі оснащують також спеціальними доводчиками, які дозволяють ящику легко засувати до кінця навіть при незначному натисканні.
  • Перевірте фасадну частину комода на відсутність щілин та інших дефектів. Подивіться, чи щільно зачиняються всі дверцята.
  • Зовнішні стінки комода повинні бути гладкими та добре обробленими.
  • Зверніть увагу, чи щільно примикають засунуті ящики до задньої стінки і чи упираються на спеціальну планку. Така конструкція забезпечує зменшення навантаження на бічні стінки та робить комод більш надійним та міцним.
  • Перевірте наявність усієї фурнітури та якість виконання замків.


Матеріал. Основними матеріалами виготовлення комоду сьогодні є ДСП, МДФ, натуральне дерево. Зверніть увагу на задню стінку вашого комода – її товщина має бути більше 5 міліметрів. В іншому випадку під тиском речей тонка стінка з часом прогнеться.

 

Розмір. Обов'язково точно поміряйте, який оптимальний розмір повинен мати ваш комод. Коли ви побачите комод, що сподобався в магазині, ви не зможете «на око» визначити, стане він, наприклад, у нішу  чи ні. Пам'ятайте, що комод не повинен захаращувати спальню та домінувати. Якщо спальня у вас невелика, не вибирайте потужні «важкі» комоди.

 

Дизайн. Сучасні меблеві компанії пропонують справді велику різноманітність кольорів та стилів. Тут складно щось рекомендувати, адже основний критерій у цьому випадку – ваш смак. Щоб інтер'єр виглядав цілісно та гармонійно, вибирайте комоди в одному стилі із загальним дизайном та іншими предметами меблів. Однак тут теж не все так однозначно, при вмілому поєднанні часто виграшно виглядатиме і поєднання абсолютно різних стилів в інтер'єрі.

 

Ціна. Цінові категорії на ринку комодів також представлені різні. Головне - усвідомлювати, скільки і за що ви платите, і не обманювати самого себе. Існують відомі світові меблеві бренди, купуючи комоди яких ви платите не тільки за перевірену якість, але й просто за ім'я. Але при цьому купуючи недорогу продукцію українських виробників вам навряд чи вдасться придбати меблі італійської якості та зовнішнього вигляду. Також якщо вам пропонують комод із різьбленого дуба і кажуть, що у вас унікальна можливість купити його за півтори тисячі гривень, усвідомлюйте, що вас намагаються обдурити. За високу якість, красиві та надійні матеріали, точну професійну збірку та роки безвідмовної роботи доведеться заплатити свою ціну.

 

На щастя, сьогодні існують комоди на будь-який смак та гаманець. Тому ви завжди можете обрати варіант, який підійде саме вам. Вдалого вам вибору!