Що може бути більш актуальним узимку, ніж тепла рідна та затишна ковдра. Що головне для ковдри? Воно має створювати та підтримувати максимально комфортну температуру для конкретної людини, ну і, звичайно, бути безпечним для здоров'я. Сьогодні ми запропонуємо вам кілька порад та рекомендацій щодо вибору ковдри для зимового періоду.

 

Орієнтуйтеся на власні відчуття та звички

 

Фактор особистого комфорту відіграє таку ж важливу роль, як і пора року, коли ви збираєтеся використовувати ковдру. Хтось цілий рік звик спати під легким покривалом, а хтось і влітку спить під пуховою ковдрою. Однак є загальні рекомендації, які підходять для більшості людей.

 

Визначте температуру у спальні

 

Важливо не те, яка погода за вікном, а який мікроклімат у кімнаті, в якій ви спите.

Звикли спати з відчиненими вікнами та любите, коли в кімнаті вночі не більше 16-18 градусів? Можете сміливо придивлятися до вовняної ковдри!

Вночі в кімнаті дуже прохолодно, температура нижче 16 градусів? Тоді вас зігріє пухова ковдра!

Спите за температури близько 19 градусів? Можете вибирати серед варіантів із синтетичними наповнювачами!

У вашій кімнаті тепло і температура всю ніч тримається в межах 20-25 градусів? Комфорт вам забезпечить ковдру з шовку чи бамбука!

Тепер розглянемо докладніше запропоновані вище варіанти, адже кожен із них має свої особливості, які зможуть вплинути на ваш вибір.

 

Пухово-пір'яні ковдри

 

Як наповнювачі в даному випадку може бути використаний гагачий пух, гусяче і качине перо.

Такі ковдри заслужено користуються великою любов'ю та популярністю. Вони справді неймовірно теплі, і при цьому легкі. Їх важливою перевагою також є здатність добре пропускати повітря, за рахунок чого відбувається теплообмін та підтримується комфортна температура.

З недоліків – лише один – у натуральному пуху та пір'ї можуть жити пилові кліщі, продукти життєдіяльності яких є алергенами та можуть у деяких людей провокувати розвиток алергії. Однак сьогодні деякі виробники обробляють наповнювач спеціальним просоченням, яке дозволяє вирішувати проблему пилового кліща.

 

Поради щодо вибору пухово-пір'яних ковдр

 

  1. Якщо ви схильні до алергії, зверніть увагу на вироби з маркуванням «NOMITE» – це знак, який, згідно з Європейським стандартом EN 13186, підтверджує гіпоалергенність наповнювача, що використовується в подушках та ковдрах, за рахунок проведення спеціальної безпечної обробки.
  2. Ковдри бувають стьобаними, прошитими паралельними довгими рядами або касетними, прошитими квадратами. Ми рекомендуємо надати перевагу другому варіанту, оскільки такий тип прошивки гарантує, що наповнювач буде рівно розподілений по ковдрі навіть після кількох років експлуатації. Пух не переміщається по ковдрі, не звалюється і не накопичується в одному місці.
  3. Обирайте ковдри із натуральним чохлом. Синтетична тканина гірше пропускає повітря, ніж натуральна і відповідно знижує терморегуляційні якості ковдри.
  4. Краще якщо у складі ковдри переважає пух (від 60% і від). Чим вище у складі наповнювача відсоткове співвідношення пуху, тим тепліше і легше буде ваша ковдра. Від цього залежатиме і ціна. Найякіснішою вважається ковдра з пуху гаги, вона ж буде найдорожчою. Вироби з гусячого та качиного пуху коштують значно дешевше, а за своїми властивостями практично не поступаються гагачому пуху. Існують також комбіновані наповнювачі, у складі яких має переважати пух (мінімум 60%)

Вовняні ковдри

 

Для виготовлення ковдр використовують шерсть овець, верблюдів, лам та кашмірських кіз. Вовна різних тварин може відрізнятися за своїми властивостями, що позначається і на ціні. Проте загальними у всіх вовняних ковдр є їх лікувально-профілактичні та антибактеріальні якості. Вовна тварин містить речовину – ланолін, яка покращує обмінні процеси і має зігріваючий ефект. Вовняна ковдра може стати справжнім помічником у боротьбі з такими захворюваннями, як невралгія, остеохондроз, артрит, неврит, а також сприятиме зняттю ревматичних болів.

Великою перевагою вовняних ковдр є їхня здатність пропускати повітря, чудово підтримувати комфортну температуру тіла, вбирати вологу, залишаючись при цьому сухим.

Вовняні ковдри досить практичні, хоч і вимагають специфічної обробки та регулярного чищення. Для збереження властивостей таких ковдр на максимально тривалий період краще віддавати виріб у хімчистку.

Вовняні ковдри дуже практичні, добре пропускають повітря, підтримуючи оптимальну температуру тіла. Відмінно вбирають вологу і залишаються сухими!

 

Поради при купівлі вовняної ковдри

 

  1. Після покупки ковдри розкладіть його вдома на кілька годин, щоб волокна набули правильної форми.
  2. Не купуйте вовняну ковдру, якщо у вас бронхіальна астма чи алергія на вовну.
  3. Для кращої безпеки виробу ви можете використовувати змінні чохли для ковдри.
  4. Ковдра із вовни кашмірських кіз – найдорожчий варіант. Ця повітряна і дуже легка ковдра здатна забезпечити комфортний сон у холодну пору року. Ця ковдра приємна на дотик і має низький рівень алергенності.
  5. Ковдра з верблюжої вовни стане оптимальною покупкою, якщо ви хочете отримати максимальний лікувальний ефект, адже в шерсті верблюдів ланоліну більше, ніж у вовні. Вас неодмінно порадує легкість такої ковдри – вона вдвічі легша за ковдру на основі овечої вовни і при цьому має вдвічі більшу щільність. Воно чудово справляється із зняттям статичної напруги з тіла людини.
  6. Ковдра з вовни коштує дешевше в порівнянні з попереднім варіантом. Крім цього, воно м'якше, менш колюче і, відповідно, приємніше до тіла.
  7. Ковдра з «термозкріпленої» вовни з маркуванням «Downfill» має у своїй основі сітку з поліефірних частинок, яка дозволяє триматися тонким шарам натуральних волокон. Такий виріб має досить високу міцність, допускається прання. При покупці звертайте увагу на склад, відсоткове співвідношення синтетичних матеріалів має бути не більше ніж 30.


Рослинні волокна


Ковдри із рослинних волокон підійдуть для алергіків. До цієї категорії належать ковдри з кукурудзяного, бавовняного, бамбукового волокна та інших. Якщо вам доведеться спати при температурі вище 19 градусів, такий варіант буде вам цілком комфортним.

 

Одеяла из растительных волокон

Бамбукове волокно набувають все більшої популярності, незважаючи на досить високу ціну. Цінується воно за свої антимікробні властивості, здатність вбирати вологу, пропускати повітря, забезпечувати хорошу терморегуляцію та підтримувати оптимальну температуру.

 

Синтетичні ковдри


У холодні зимові ночі ковдри із синтетичними наповнювачами здатні добре зігрівати, адже вони є дуже теплими. Однак вони не забезпечують таку якісну терморегуляцію як вироби з натуральними наповнювачами. Їх недоліком є також дуже низька здатність вбирати піт.

Синтетичні матеріали прості у догляді та дуже практичні. Вони добре зберігають форму. Їх можна прати у пральній машині.

У виробництві ковдр використовують такі синтетичні наповнювачі, як холлафайбер, комфорель, синтапон і силікон.

 

Поради при купівлі синтетичних ковдр

 

  1. Синтетичні ковдри безпечні для алергіків і людей, які страждають на астму.
  2. Не варто купувати синтетичні ковдри у користування людям похилого віку, які мають серцево-судинні захворювання, особливо якщо вони супроводжуються підвищеним артеріальним тиском.


Наші рекомендації допоможуть зорієнтуватися у великому різноманітті варіантів ковдр та матеріалів і дадуть вам уявлення, який варіант підійде вам краще за інших. Купуючи ковдру, розпитайте менеджера про властивості виробу, рекомендації з експлуатації та особливості догляду. Пам'ятайте, потрібно не тільки зробити правильний вибір виробу, але також доглядати та чистити його належним чином! Нехай ваш сон буде комфортним та здоровим у будь-яку пору року!