Вчені-дослідники з Політехнічного університету Італії стверджують, що недолік сну може привести до зникнення деяких клітин мозку. А саме - частини синапсів мозку будуть «з'їдені» іншими клітинами головного мозку.

 

Astrocytes - це клітина в мозку, яка очищає змучені відпрацьовані клітини і сміття. Дані клітини були вивчені на прикладі мишей. Вчені виявили, що Astropytes були більш активними, коли тварин позбавляли сну, руйнуючи більше зв'язків мозку.

 

«Ми вперше показуємо, що частини синапсів буквально з'їдають астроцити через втрату сну», - сказав дослідник Мішель Беллеза.

 

Однак це не обов'язково погано, оскільки більшість порушених синапсів були більшими і більш зрілими: «Вони-як старі предмети меблів, які, ймовірно, потребують більшої уваги та догляду», - сказав Беллеза.

 

Більш тривожне відкриття полягало в тому, що «мікрогліальні» клітини головного мозку, які шукають вийшли з ладу, пошкоджені клітини і уламки, також більш активні в мозку, що зазначає хронічне позбавлення сну. «Ми вже знаємо, що стійка активація мікроглії спостерігається у страждаючих хворобою Альцгеймера та іншими формами нейродегенерации», - сказав Беллеза.

 

Попередні дослідження показали, що хронічна нестача сну збільшує так звані бляшки в мозку, які вважаються основною причиною хвороби Альцгеймера та інших порушень здоров'я людини. Так, що вирішуйте самі, лягати спати раніше чи ні і чи можна, в Вашому випадку, провести безсонну ніч без наслідків для здоров'я.

 

Увага! При порушенні сну і регулярної безсонні терміново звертайтеся до лікаря!