Якщо ви не є щасливим власником просторої вбиральні, тоді шафа в спальні для вас буде просто необхідна. Оскільки це великий і дорогий предмет меблів, потрібно вибирати його ґрунтовно, не на рік-два. Якщо ви хочете, щоб згодом не виникало розчарувань, вам слід дізнатися про кілька важливих нюансів вибору шафи в спальню.

 

Отже, приступаємо до вибору шафи.

Перш за все, варто відзначити, що шафи бувають корпусними та вбудованими, і відмінності між ними можуть виявитися дуже суттєвими у процесі експлуатації. Корпусна шафа – це окремий предмет меблів, який має всі стінки (бічні, задню, передню, дах і підлогу). Його можна переміщати і, відповідно, можна забрати при переїзді з однієї квартири до іншої.


Вбудована шафа вписується в інтер'єр конкретного приміщення, у нього відсутня одна стінка або кілька стін, дах чи підлога. Їх роль виконують у разі стіни, стеля чи підлогу квартири. Такий варіант передбачає використання меншої кількості матеріалів і зазвичай коштує дещо дешевше. Однак не лише це є його перевагою. Вбудована шафа дуже гармонійно виглядає в кімнаті і дозволяє уникнути скупчення пилу на даху, за задньою стінкою та під шафою. Адже ці місця зазвичай дуже важкодоступні і забираються рідко. Корисний об'єм такої шафи також буде більшим, ніж у випадку з корпусними меблями.

 

Однак це рішення добре підійде для власної квартири, а от якщо ви винаймаєте житло, можливо, покупка вбудованої шафи є і недоцільною, адже забрати її на іншу квартиру не вийде. Також з такою шафою потрібно заздалегідь добре спланувати кімнату і саму шафу, адже можливостей пересунути її вже не буде.

 

Залежно від ваших побажань, особливостей приміщення, необхідних функціональних елементів, вибираються різні моделі шаф. Розкажемо про їхні відмінності.

 

Распашной шкаф

 

Розпашна шафа

Розпашною називається модель шафи, що має двері на петлях, які відкриваються назовні (відчиняються, як звичайні, наприклад, міжкімнатні двері). Перевагами такого варіанту є практичність та відносно низька вартість. Ціна розстібних шаф нижче, ніж шаф-купе, тому, якщо місце дозволяє, можна заощадити значну суму.

Якісні петлі та правильна експлуатація – запорука довгострокової служби такої шафи.

Розпашні шафи бувають одно-, двох-, трьох-і чотиридверними. Тут вибір залежить, як правило, лише від габаритів вашої спальні та від фінансових можливостей.

 

Шкаф купе

Шафа купе


Такий варіант вважається найфункціональнішим. Двері шафи-купе не відкриваються на себе, як у випадку з орним, а розсуваються в сторони. Це дозволяє заощадити простір, і дає можливість встановити містку шафу навіть у невеликій за площею спальні. Матеріали стін і фасадів можуть бути різними. Дуже виграшно виглядають в інтер'єрі дзеркальні фасади шафи-купе, адже вони дозволяють візуально збільшити простір кімнати, зробити її більш об'ємною та світлою.

 

Вартість шаф купе вище, що визначається високою ціною механізму, що забезпечує відкриття та закриття дверей. Однак саме на ньому економити не варто зовсім, він має бути надійним. Також обов'язково повинні бути якісними коліщатка, за допомогою яких рухаються двері. Зекономити в даному випадку можна, замовивши не повністю дзеркальний фасад, а лише одну з секцій або відмовившись від підсвічування та будь-яких декоративних елементів.

 

Не можна не згадати про великі декоративні можливості фасадів шаф-купе в інтер'єрі. Сьогодні їх декорують різними способами, залежно від стилю кімнати та побажань замовника. Так, це може бути прозоре або матове скло, піскоструминний малюнок або візерунок, вітражний малюнок, фотодрук та інші.

 

Угловой шкаф

 

Кутова шафа


Порожній кут у спальні? Чи просто недостатньо місця для встановлення шафи біля стіни? Тоді кутова шафа зможе врятувати положення та стати відмінним місцем для зберігання вашого одягу, постільних речей, білизни тощо. Така шафа здатна надати приміщенню затишку, згладити гострі кути. Крім цього кутова шафа може дуже успішно приховати недоліки інтер'єру, наприклад, труби або інші інженерні комунікації.

 

Матеріали


Шафа може бути виконана з натурального дерева, в такому випадку вона неминуче матиме високу вартість, а також з інших більш доступних та поширених сучасних матеріалів: ДСП, МДФ, ДВП, ЛДСП, пластик, скло, алюміній. Кожен з цих матеріалів має свої властивості та особливості, тут орієнтуватися потрібно тільки на власний смак та переваги.

 

Функціональне наповнення


Функціональне наповнення шафи може бути різним. Тут знову ж таки все залежить від ваших потреб.

 

Вам може знадобитися:

  1. кілька високих відкритих полиць для зберігання постільних речей, рушників і т.п.
  2. кілька закритих висувних скриньок, у яких зручно зберігати нижню білизну, шкарпетки тощо.
  3. невисокі ящики для одягу, який може зберігатися у складеному вигляді
  4. висувна скринька або полиця для взуття
  5. вішалки для суконь, штанів, сорочок (також існують і спеціальні вішалки для ременів, годинників, краваток)
  6. висувні кошики
  7. вбудована дошка для прасування (може встановлюватися на замовлення в шафах-купе)


Купуючи шафу, зверніть увагу на такі моменти:

 

  • можливість модифікацій
  • якість фурнітури та механізмів
  • терміни гарантії
  • доставка (до під'їзду, до дверей, у квартиру; термін доставки)
  • складання (оплачується, як правило, окремо)
  • сертифікати та санітарно-гігієнічні висновки