До вибору матраца варто підходити відповідально і з певним рівнем підготовки, адже ця покупка відбувається не на рік-два, а іноді на десятиліття. Щоб витратити гроші на дійсно вартий продукт і не шкодувати потім про покупку, потрібно трохи розібратися в різновидах та особливостях матраців. Це питання ми вже розглядали раніше в іншій статті. Сьогодні ми запропонуємо вам своєрідне практичне керівництво у виборі матраца, який зможе забезпечити вам здоровий та комфортний сон.

 

Чітко сформулюйте свої вимоги. Перед тим, як йти до магазину або починати вивчати інтернет-сайти у пошуках матраца, визначтеся з кількома важливими моментами:

 

Матрас

Куди ви купуєте матрац і як часто збираєтесь на ньому спати? Якщо ви купуєте матрац для спальні, і планується його щоденне використання, є сенс висувати до нього найсуворіші вимоги і не економити на такій покупці. Якщо ж ви купуєте матрац для гостьового ліжка або, наприклад, на дачу, де він буде використовуватися час від часу, або для орендованої квартири, де ви плануєте жити рік-два, тоді орієнтуватися варто на практичність у догляді та доступну ціну. З такою метою підійде варіант із пружинним блоком «бонель».

 

Який вік людей, які спатимуть на матраці. Особливості вибору матраців для дітей ми розглянемо окремо, проте слід згадати, що в даному випадку кращим є матраци високої жорсткості, які дозволяють забезпечити оптимальні умови сну під час формування кісткової системи дитини.

 

  • До 27 років організм людини росте, тому в цей період бажана чітка фіксація м'язів та хребта. Підійдуть матраци середньої чи високої жорсткості.

 

  • У віковий період 27-47 років, коли кістково-м'язова система вже сформувалася, у разі відсутності захворювань спини та медичних протипоказань, можна вибирати матрац, ґрунтуючись лише на власних відчуттях комфорту. Для цього віку дозволені матраци всіх видів жорсткості.

 

  • Після 47-50 років рекомендується віддати перевагу матрацам зменшеної жорсткості та з високим ступенем анатомічності. Анатомічністю називається здатність матраца повторювати контури тіла, сплячої людини. Більш м'який матрац забезпечить комфортну підтримку всіх відділів хребта, а також оптимальну дію під час відпочинку на дихальну та кровоносну систему.

 

Как выбрать матрас

 

Яка вага людей, які спатимуть на матраці. Цей чинник є одним із найбільш вирішальних. Вага 60-90 кілограмів є середньою нормою. Люди цієї вагової категорії можуть вибирати матрац, керуючись віковими рекомендаціями та власними уподобаннями щодо жорсткості. Для вагової категорії 40-60 кілограмів варто орієнтуватися на м'які варіанти, рекомендовані для конкретного віку. А от людям із великою масою тіла – понад 90 кілограмів варто, навпаки, робити свій вибір на користь жорсткіших моделей.

 

Спатиме на матраці одна людина або двоє. Кожен матрац має обмеження на одне спальне місце. Якщо на матраці планують спати дві людини, тоді потрібно враховувати вагу обох, а також різницю у їхній вазі. Допустимим вважається показник 30 кілограмів. Якщо різниця у вазі двох сплячих складає більше 45 кілограмів, матрац повинен мати високу анотомічність і збільшений м'який шар наповнювача - до 6 сантиметрів.

 

Для такого випадку виготовляються спеціальні моделі із пружинним блоком, що має змінну жорсткість. Конструкція такого матраца передбачає наявність двох пружинних блоків – усередині однієї пружини розташована інша більш жорстка пружина, що обмежує. Таким чином, тіло людини з меншою вагою лежить на м'якіших верхніх пружинах, а тіло людини з великою вагою продавлює шар м'яких пружин і розташовується на жорстких пружинах. Це дозволяє дотримуватись рекомендацій по вазі для кожного сплячого.

 

Який рівень фізичної активності сплячого на матраці. Для людей з високим рівнем фізичної активності бажаний також підвищений ступінь анатомічності матраца. Якщо ж людина веде малорухливий спосіб життя і його організм не призводить до серйозних фізичних навантажень, показник анатомічності може бути мінімальним.

 

Яку максимальну суму ви готові витратити? Звичайно, тут у кожного покупця своя ситуація і радити щось складно. Єдине, пам'ятайте, що це покупка на тривалий термін, і від неї багато в чому залежатиме ваше самопочуття та здоров'я. Тому намагайтеся не керуватися дешевизною, щоб не бути вимушеними найближчим часом міняти недавно куплений матрац.

 

Що ще важливо при покупці матраца?

 

  1. Відрізняйте реальні переваги та рекламні трюки. Особливо часто маніпулюють виробники словом «ортопедичний». Цей термін традиційно застосовується для матраців, які здатні підтримувати оптимальне положення хребта уві сні, а також забезпечувати якісне розслаблення та відпочинок всього тіла. Вони не мають лікувального ефекту, проте за наявності тих чи інших захворювань можуть бути рекомендовані певні види матраців. Тож якщо людина страждає періодичними болями у спині чи шиї варто орієнтуватися більш жорсткі моделі матраців. Оптимальне фізіологічно правильне положення хребта забезпечує не конкретний матрац окремо, а матрац у поєднанні з вагою конкретної людини. Так, дівчина вагою 50 кілограмів буде комфортно почуватися на м'якому матраці, і хребет її буде в безпеці. А от якщо на такий самий матрац ляже, наприклад, чоловік вагою 120 кілограмів, спати йому буде незручно. Для нього такий матрац буде не ортопедичним.
  2. Спробуйте матрац за можливості. Купуючи виріб у магазині, ви можете полежати на ньому та визначити рівень особистої комфортності. Однак варто пам'ятати, що до нового матраца все одно доведеться кілька днів звикати, тому сказати точно, чи зручно вам спати на ньому, ви зможете тільки через 2-3 дні. Тож не варто надто сильно покладатися на перше враження.
  3. Не забудьте перед походом до магазину чи здійсненням інтернет-покупок виміряти параметри свого ліжка. Матрац має підходити за розміром ідеально.
  4. Дізнайтеся у менеджера максимальну кількість подробиць про властивості вибраного матраца. І не забудьте розповісти усі ваші вимоги.
  5. Розпитайте про додаткові витрати, чи включена в ціну матраца вартість доставки та підйому на поверх. Знаючи ці нюанси, ви зможете порівнювати кінцеві ціни у різних магазинах. Також поцікавтеся, чи діють якісь акції або спеціальні пропозиції. Іноді вони дозволяють зробити дуже вигідну покупку.
  6. По можливості відразу придбайте підматрацник, завдання якого продовжувати термін служби виробу і якнайдовше зберегти його властивості.
  7. Попросіть продавця пред'явити сертифікаційні документи на вибраний виріб.