Батьки підлітків знають, що проблема поганого сну у період дуже поширена. Підліткам складно заснути та, відповідно, складно прокинутися вранці. Про гарний настрій і бадьорість зранку в такому разі не йдеться. Чим викликана така особливість і як можна ефективно з нею боротися?

 

  • Абсолютна більшість підлітків бунтують проти правила лягати спати о 22:00. Вони прагнуть лягти якомога пізніше, адже у них якраз у цей час є купа занять: спілкування з друзями по інтернету, листування в соціальних мережах, телевізор, фільми по комп'ютеру, комп'ютерні ігри, приставка тощо. Адже це ідеальний час – батькам підліток каже, що пішов спати, а сам ще три години може провести із планшетом у руках. Ця діяльність не сприяє якісному сну і гарному швидкому засинанню, проте не тільки це є причиною цієї проблеми.

Спочатку варто відзначити важливість правильного сну для підлітків. Цей віковий період характеризується підвищеною активністю та швидким фізичним розвитком. Такі процеси є серйозним навантаженням на організм підлітка та потребують повноцінного здорового сну для відновлення сил.

У середньому сон підлітка триває 7-8 годин, хоча цього замало. Для підліткового віку нормою вважається 9-10-ти годинний сон.

 

Чим викликано порушення сну у віці 13-18 років?

Особенности сна в подростковом возрасте

  Коливання біологічних ритмів підлітка та дорослої людини суттєво відрізняються. За регуляцію     добових ритмів відповідає гормон мелатонін, який виділяється у підлітків пізніше, ніж у дорослих.

  Також проблема недосипання може бути обумовлена надто великим навантаженням у     навчальному  закладі. Учень чи студент просто не встигає і проводити достатньо часу з друзями, і   навчатися, тому вирішує пожертвувати сном.

 

 

 

 

Нестача сну в підлітковому віці викликає серйозні побоювання, адже він може спровокувати   низку   проблем:

 

  • У підлітка знижується успішність у школі.
  • З'являються проблеми із зором, порушується концентрація уваги, погіршується пам'ять.
  • Підліток стає дратівливим.
  • Відбуваються порушення психоемоційного тла. Трапляються депресії.
  • Підвищується ймовірність ожиріння.
  • Підвищується артеріальний тиск.
  • Зростає ризик дорожньо-транспортних пригод.

Відповідальність за здоров'я підлітка лежить на його батьках, тому їм варто приділити питанню здорового сну максимум уваги та прищепити певні корисні звички.

 

  • За годину до сну слід припинити перегляд телевізора, відеоігри, спілкування в інтернеті тощо.
  • У другій половині дня не варто вживати продукти харчування чи напої, що містять кофеїн.
  • Режим - це слово ненависне для підлітків, але саме він так потрібний їхньому організму. Вставати і лягати потрібно приблизно в один і той же час. Не потрібно робити винятків у вихідні дні та спати до обіду.
  • У першій половині дня можна подрімати не більше півгодини.
  • Фізичні вправи та проведення часу на свіжому повітрі – обов'язкова частина здорового життя підлітка, яка позитивно позначиться і на якості сну.

Якщо ж всі ці правила підлітком дотримуються, але все одно є проблеми із засинанням, підліток часто прокидається уві сні або мучиться кошмарами, варто звернутися до фахівця-сомнолога. Лікар призначить необхідне обстеження для з'ясування причин та подальшого усунення проблеми.