Першим і найважливішим відмінністю є практика спати на підлозі. Більшість японців спочатку спали на плетених із соломи циновках, а представники знаті могли дозволити собі спати на більш зручних м'яких і високих матах - татамі. Татамі виготовлялися з рисової або будь-який інший соломи, вони дозволяли тілу дихати уві сні, оскільки відмінно пропускали повітря. Тверда й рівна поверхня татамі давала можливість зберігати правильне положення хребта і сприяла здоровому розвитку кістково-м'язової системи.

Татамі використовується в японських будинках як традиційне покриття підлог і по сьогоднішній день. При плетінні цих виробів дотримуються строгі правила. Так, наприклад, такий мат може мати тільки чітко визначені розміри (90х180 сантиметрів і 90х90 сантиметрів і т.п.), висота його становить 5 сантиметрів. Мають татамі на підлозі також відповідно до століттями встановленими правилами. 

Поверх татамі в XVII столітті багаті жителі Японії почали стелити особливий матрац - футон, який виготовлявся вручну з бавовни і шерсті. Вартість такої продукції була дуже високою, і тільки згодом, в XVIII столітті матраци почали ставати більш доступними. У XIX столітті в Японії налагодили імпорт сирого бавовни, що дозволило кожному жителю придбати футон.

Футон в Японії складається з нижнього матраца шікібатон (shikibuton) і товстого стьобана ковдри кейкбатон (kakebuton).

Як його використовують? Тут теж все незвично. Футони розстріляють на татамі перед сном, а вранці згортають і ховають в шафу. Це дуже практично і зручно, оскільки житло японців зазвичай не може похвалитися великими площами. Не забувайте, наскільки густонаселений ця країна. Таким чином, подібне використання футона дозволяє економити корисний простір і користуватися кімнатою не тільки в якості спальні. У денний час на місці своїх «ліжок» японці можуть обідати, влаштовувати чайну церемонію, виконувати роботу і т.п. 

Навіть в традиціях сну проявляється відомий японський мінімалізм, який прагне з максимальною користю використовувати мінімальний простір. 

Спати на підлозі - традиція давня, але і сьогодні дуже багато японців її дотримуються. Практично в кожному будинку в Країні висхідного сонця ви знайдете кімнату, яка встелена татамі. Хоча на сьогоднішній день таке покриття для підлоги є зовсім не дешевим.

У 40-і роки 20 століття футони почали стає популярними також в США, а потім стали з'являтися і в Європі. Однак західний варіант футона - це часто не окремий матрац, а свого роду розкладний диван або крісло. Матрац укладається на розкладну металеву раму і при розкладанні утворює зручне ліжко. Однак не є рідкістю і матраци-футони, які знаходять застосування і в багатьох будинках України.

Як можна використовувати футон?
В українських магазинах ви можете зустріти досить великий вибір футон - універсальних тонких матраців. Оскільки у вашій квартирі навряд чи є кімната з татамі на підлозі, взяти приклад з японців у вас не вийде. Однак футон для жителя України теж актуальна річ. Його можна використовувати для додання м'якості або жорсткості вашому матрацу. Особливо часто його вибирають покупці для використання на нерівних поверхнях розкладаються диванів або старих матраців. 

Як ви пам'ятаєте, футон легко згортається і ховається в шафу. Це дуже зручно для застосування його в якості додаткового спального місця для гостей. Крім цього, це зручний мобільний місце для ігор дитини, занять фітнесом і т.п.
Футон - це комфортне рішення для відпочинку, яке є цілком доступним для більшості людей. Він робить сон зручним і безпечним, завдяки своєму екологічному і гіпоалергенної наповнювача. А зручність в транспортуванні і використання робить його практичною і потрібною річчю в кожному будинку.

 

Ще одна незвичайна японська традиція - Інемурі.


Ще однією дивною для нас традицією японців, пов'язаної зі сном, є Інемурі - практика денного сну в таких незвичних місцях, як громадський транспорт або нараду на роботі.
Чим викликана така дивна звичка японців? Жителі Країни висхідного сонця є нацією, для якої робота часто стоїть на першому місці. Японці - відомі на весь світ трудоголіки. Вони рано встають і пізно лягають спати і, відповідно, часто вже не висипаються. Ви можете побачити японця, сплячого стоячи, сидячи або в будь-який інший хитромудрої позі. Здається, незручних положень для сну для них не існує. 

В Японії чоловік, який заснув на вулиці або в метро, ​​зовсім не викличе ні у кого з оточуючих засудження. Люди ставляться до такої ситуації з розумінням, поблажливістю і навіть з повагою. Адже, Інемурі є результатом того, що людина багато працює, а це дуже похвально.

Виявляється, для Інемурі навіть існують певні правила. Так, наприклад, начальнику подрімати на роботі в присутності своїх підлеглих цілком допустимо, а ось підлеглі не можуть дозволити собі сон в присутності керівника. Заохочується, коли під час такого сну людина проявляє соціальну залученість, наприклад, на нараді дрімає в такій позі, ніби уважно слухає доповідача. Звичайно ж, Інемурі не повинен завдавати незручностей оточуючим і вже тим більше бути загрозою для суспільної безпеки.