Вибираючи матраци, багато людей стикаються з певними труднощами. Так, одразу розібратися у всіх різновидах цієї продукції непросто. Так, наприклад, зовні два матраци можуть виглядати абсолютно ідентично і при цьому суттєво відрізнятися за своїм внутрішнім наповненням. Від конструкції та наповнювачів залежить, які якості має той чи інший матрац, буде він жорстким або м'яким, і наскільки комфортно буде на ньому спати саме вам. Сьогодні приділимо увагу особливостям різних наповнювачів матраців, щоб ви згодом змогли вибрати оптимальний варіант.

 

При виробництві сучасних матраців використовується справді величезна різноманітність матеріалів як натурального, так і штучного походження. Кожен шар виконує певні функції, служить надання матрацу жорсткості чи м'якості тощо.

 

Латекс

Матрасы из латекса

Сновою складу натурального латексу є сік рослини гевеї, яка використовується для створення каучуку. При виробництві латексу сік гевеї особливим чином спінюється і вулканізується, завдяки чому він набуває своєї специфічної структури, подібної до дрібних стільників.

 

Особливістю натурального латексу є його здатність легко відновлювати початкову форму після численних деформацій, що піддається під вагою людського тіла. Еластичний і пружний латекс має чудову анатомічність - він повторює контури людського тіла і підтримує його в комфортному та фізіологічному положенні.

 

Цей м'який натуральний матеріал не викликає алергічних реакцій, не схильний до гниття під впливом вологи, він непридатний для розмноження та життя мікроорганізмів.

 

Структура латексного шару в матраці забезпечує хорошу вентиляцію, оскільки здатна пропускати повітря, а також оптимальний тепло- та вологообмін із навколишнім середовищем.

 

Латекс використовується як наповнювач як пружинних (з класичним пружинним блоком, а також з блоком незалежних пружин), так і безпружинних матраців. Важливою перевагою цього матеріалу є відмінна зносостійкість. Матрац із натурального латексу може прослужити вам 10-15 років без втрати своїх первісних якостей. При цьому такий шар має абсолютну безшумність.

 

Єдиним мінусом є ціна цього матеріалу. Через великий відсотковий вміст природного компонента, що видобувається з екзотичних дерев, ціна латексу досить висока.

 

Матрасы из латекса

 

Штучний латекс


Через високу ціну натурального латексу виробники почали шукати можливість замінити його якимось доступнішим матеріалом, при цьому зберігши найважливіші якості цього шару. Так був створений штучний латекс, який має практично ті ж властивості, що і спінений сік гевеї: зносостійкість, еластичність і пружність. Він також характерна хороша анатомічність. Проте є й відмінності.

 

Насамперед, штучний латекс має більш високу жорсткість. Це повністю синтетичний матеріал, який не може похвалитися такою довговічністю, як натуральний латекс. Він згодом втратить еластичність і почне кришитися.

 

Кокосова койра

Матрас из кокосовой койры

Природний, екологічно чистий матеріал, який має поєднання таких якостей, як безпека, жорсткість, пружність та еластичність.

 

Кокосова койра є волокна кокосового горіха, який очищається і обробляється особливим чином, після чого просочується натуральним латексом. Латексна просочення забезпечує міцність шару, запобігає його розшаровуванню, надає матеріалу пружність. Такий шар дозволяє покращити вентиляцію матраца.

 

Кокосова койра має унікальні характеристики – вона не схильна до гниття при впливі вологи, має антибактеріальні та антиалергічні властивості, не деформується при експлуатації. Саме цей матеріал застосовується найчастіше при виробництві матраців для новонароджених і дітей.

 

Кокосова койра є найжорсткішим шаром матраців. Чим товщі шар кокосового волокна, тим жорсткішим буде матрац.

 

Ще однією перевагою такого варіанта наповнювача є його великий термін експлуатації. Він здатний служити вам набагато довше, ніж штучні наповнювачі матраців.

 

Морська трава


Морська трава використовується у виробництві матраців для створення жорсткого шару. Цей екологічно чистий матеріал виготовляється шляхом кріплення на джутову тканину волокон морської трави. Унікальністю такого матеріалу є поєднання ароматерапії та ортопедичних властивостей. Шар з морської трави має гарні амортизаційні характеристики.

 

Матрас из морской травы

Шар із морської трави благотворно впливає на здоров'я завдяки мінералам та йоду, якими насичені волокна. Такий наповнювач допоможе забезпечити комфортний сон та подбати про здоров'я, адже він сприяє зміцненню імунітету. Якісний відпочинок на такому матраці чудово доповнюватимуть аромати моря.

 

Кінське волосся

Конский волос

З кінського волосу виготовляється жорсткий шар матраців. Отримане з хвоста та гриви коней волосся закріплюється голкопробивним способом на джутовому полотні.

 

Кінське волосся обробляють натуральним латексом, завдяки чому збільшується термін служби, міцність та пружність виробу. Завдяки особливостям структури шару з кінського волосу в матраці створюється прошарок з повітря, який дозволяє ефективно утримувати тепло.

 

Матеріал не схильний до гниття і є одним з найбільш довговічних наповнювачів для матраців.

 

У 100% натурального кінського волосу практично повністю відсутній природний запах, при цьому він має виражені цілющі, гіпоалергенні, антипаразинарні властивості. Лікувальний ефект кінського волосся проявляється, насамперед, при ревматизмі, а також при захворюваннях хребта. Він здатний регулювати обмін вологи та забезпечувати комфорт під час сну.

 

Верблюжа шерсть

Матрас из верблюжей шерсти

Наповнювач із верблюжої вовни забезпечує сплячу людину цілющим сухим теплом. Шерсть завдяки своїм волокнам чудово пропускає повітря, підтримує комфортну температуру під час сну, не дає людині потіти. Крім цього матеріал поглинає вологу та відштовхує воду та пил, він надзвичайно стійкий до забруднення.

 

Вовна верблюда не електризується і краще за інших наповнювачів справляється зі статичною напругою.

 

Не варто забувати і про цілющі властивості верблюжої вовни, в якій міститься речовина ланолін, що дозволяє боротися з такими захворюваннями, як артрити, остеохондроз, ревматизм, неврити тощо. Використовувати верблюжу вовну можна як для лікування, так і для профілактики подібних захворювань. Завдяки своєму зігріваючому ефекту наповнювач сприяє покращенню мікроциркуляції крові, розширенню судин, активізації обмінних процесів в організмі, стимулюванню процесів регенерації тканин.

 

Вовна вівці


Для виготовлення спального приладдя овеча вовна використовується вже не перше тисячоліття. Це пов'язано з її унікальними властивостями, які роблять її чудовим наповнювачем для матраців, а також для ковдр та подушок.

Овечья шерсть

Вовняне волокно це на 100% натуральний матеріал, що має тваринне походження. Цей наповнювач відноситься до м'яких шарів матраців, він здатний поглинати надлишки вологи, накопичувати та зберігати тепло. Вовна забирає і потім випаровує зайву вологу, тому тіло людини, яка спляче на такому матраці, залишається сухим.

 

Волокна вовни також благотворно впливають на здоров'я людини. Вони є природним антистатиком (знімають із тіла статичну напругу), а також антисептиком. У них також міститься цілющий натуральний тваринний віск ланолін, завдяки якому покращується самопочуття людей, які страждають на болі при артриті, радикуліті, ревматизмі. Матрац із овечої вовни буде корисний для людей із захворюваннями кровоносної та серцево-судинної системи.

 

Матеріал відштовхує пил і може похвалитися високою зносостійкістю.

 

Наповнювач із вовни особливого виду овець – мериносів відрізняється тонкістю, еластичністю та високою гігроскопічністю. Такий матеріал тішить своєю довговічністю, він тривалий час зберігає об'єм, що дозволяє утримувати повітряні прошарки між волокнами. Сухий та комфортний клімат з таким матрацом забезпечений.

 

Льон


Цей матеріал є екологічно чистим наповнювачем для матраців, крім цього він має кілька важливих переваг. Насамперед, льон є природним антисептиком, він здатний знищувати шкідливі мікроби, а також перешкоджати розвитку грибкових хвороб та запалень. Своїми антибактеріальними властивостями льон завдячує особливим фенольним сполукам у своєму складі.

 

Матрас из льна

Також він може похвалитися високою гігроскопічності - здатністю швидко вбирати вологу і одночасно з цим швидко висихати, віддаючи її. Цей матеріал є чудовим утеплювачем і має чудові терморегулюючі якості. У матрацах «зима-літо» льон використовується з літнього боку.

 

Бавовняна вата

Хлопковая вата

Бавовняна вата використовується у виробництві матраців вже кілька століть поспіль. Це 100% природний екологічно чистий матеріал, який створюється з розпушеної бавовни. Такий наповнювач є пухнастою хмарою з волокон, які сплетені між собою в різних напрямках.

 

Особливість структури такого шару дозволяє створювати теплий повітряний прошарок. У літній період бавовна здатна відводити надлишки тепла, забезпечуючи оптимальний та комфортний мікроклімат. Бавовняна вата має гігроскопічні властивості, швидко приймає і віддає вологу. Крім цього цінуються гіпоалергенні та антистатичні якості бавовняної вати.

 

Прошарок з бавовняної вати використовується для «літньої» сторони матраців «зима-літо».

 

Поролон, ППУ еластичний (пінополіуретан)

Матрас из поролона

Пінополіуретан або, як нам звичніше, поролон (ППУ еластичний) являє собою синтетичний спінений матеріал, який має унікальні властивості і широко застосовується у виробництві матраців. Цей наповнювач використовується як пом'якшувальний та опорний матеріал, а також з метою підвищення пружності виробу та ізоляції.

 

Дослідження підтвердили абсолютну безпеку пінополіуретану для здоров'я: він не викликає алергічних реакцій, не дратує шкіру, сприяє хорошому тепло- та вологообміну. Поролон не пліснявіє з часом і не виділяє пилу.

 

Його особлива дрібної структури робить поролон дуже еластичним і повітронепроникним матеріалом. Свої еластичні властивості пінополіуретан зберігає за температури від 15 до 100 градусів Цельсія.

 

Серед недоліків цього наповнювача можна назвати його відносну недовговічність: старий поролон (понад 10 років експлуатації) втрачає пружність та еластичність, починає кришитися та злипатися. Тому термін служби матраців із прошарками із поролону становить, як правило, 8 років.

 

Синтепон (неткане об'ємне полотно)

Синтепон

Синтепон є дуже легким та об'ємним матеріалом – високоякісне розпушене поліефірне волокно. Синтепон має високу гігроскопічність (вбирає і випаровує вологу), дозволяє надавати матрацу необхідний рельєф, об'єм і комфортну м'якість.

 

Матеріал має хороші теплоізоляційні властивості, підтримує на поверхні матраца постійну температуру.

 

Такий наповнювач є безпечним для здоров'я, він не викликає алергічних реакцій і не виділяє пил. Незалежно від тривалості експлуатації синтепон зберігає м'якість та високі характеристики міцності.

 

У цьому списку представлені не всі наявні на даний момент наповнювачі для матраців, а лише основні. Сьогодні існує багато інших штучних наповнювачів, наприклад, такі, як матеріал «Меморі», що запам'ятовує форму тіла сплячої людини, спанбонд, термофлекс/фрешфлекс та інші. Більше інформації про особливості кожного матеріалу можна отримати у консультантів компанії Морфей.